Ameninţările hibride şi măsurile de contracarare a acestora
Ameninţările hibride şi contracararea acestora, în special în pregătirea alegerilor europarlamentare, au fost dezbătute la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Februarie 2019, 13:55
Ameninţările hibride şi măsurile de contracarare a acestora, în special în pregătirea alegerilor europarlamentare din mai, au fost dezbătute joi la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe organizate de preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.
Conferinţa pleacă de la premisa că printre ele mai mari ameninţări la adresa securităţii şi stabilităţii Uniunii în acest moment, dar şi în viitorul previzibil sunt cele hibride şi că limita dintre ameninţare şi război hibrid este foarte subţire.
Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a insistat că Uniunea, în colaborare cu NATO, nu trebuie să lase fără răspuns nici o ameninţare hibridă.
Teodor Meleşcanu: Trebuie să evităm să importăm în Uniune şi în NATO vulnerabilităţi externe. Dezinformarea este una dintre aceste vulnerabilităţi. Contracararea ei n nu trebuie lăsată doar la latitudinea mass media sau a organizaţiilor neguvernamentale. Şi guvernele trebuie să acţioneze nu pentru a limita libertatea de exprimare, ci pentru a stabili care sunt faptele reale. Astfel, comunicarea strategică ne oferă un instrument pentru a ne apăra şi pentru a promova alternativa unui discurs bazat pe adevăr şi fapte reale.
La rândul său, comisarul pentru securitate, Julian King, a explicat că printre cele mai periculoase ameninţări hibride sunt cele care includ componenta cibernetica, iar propaganda şi dezinformarea alterează comportamentul cetăţenlor.
Evident că dezinformarea nu poate fi contracarată fără colaborarea cu marele platforme de internet şi cu reţelele de socializare, care trebuie să îmbunătăţească transparenţa surselor de informaţie.
Din păcate, a menţionat comisarul, un raport al Comisiei Europene care va fi prezentat astăzi, arată că reţelele de socializare au înregistrat şi mai puţine progrese în domeniu în ultima vreme.