Amendamentul care permitea unui judecător să fie procuror general, eliminat
Comisia specială pentru Legile justiției a dat raport favorabil proiectului privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Articol de Alexandra Cristea, 03 Octombrie 2022, 20:41
Comisia specială pentru Legile justiției a dat astăzi raport favorabil, cu amendamente, proiectului privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Este cel de-al treilea act normativ din pachetul Legilor justiției, dezbătut de comisia parlamentară, după cele referitoare la CSM și organizarea judiciară, care au fost deja adoptate de plenul Camerei deputaților.
Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei deputaților, care este primul for legislativ sesizat pe aceste proiecte.
În cadrul dezbaterilor, parlamentarii au eliminat amendamentul potrivit căruia procurorul general este numit de preşedintele României la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a CSM, dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de trei ani. Acest text a rămas în varianta guvernului.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc explică faptul că s-a propus eliminarea amendamentului după ce instituțiile din domeniu au reacționat.
Robert Cazanciuc: Spune Secția de procurori a CSM, fără a nega dreptul parlamentului de a legifera, expirmă încrederea că, până la finalizarea procesului legislativ, propunerea în discuție nu va fi însuțită. Înseamnă că acest amendament nu este necesar. Rugămintea este să supunem votului acel amendament din nou și toate textele de corelare care decurg din el.
Reporter: Din opoziție, deputatul USR Stelian Ion a apreciat eliminarea amendamentului, dar a criticat intenția celor de la putere de a schimba modalitatea de numire a procurorului general.
Stelian Ion: Sunt convins că, dacă nu reacționau instituțiile din sistemul judiciar, cred că rămânea așa și pare o strategie pe care o adoptați. Dacă merge, merge, dacă nu merge și se naște un val foarte mare de constestații, retragem și ne facem că am făcut o mică greșeală.
Reporter: Documentul va intra mâine în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, ca prim for sesizat.