AmCham critică modificarea Codul Penal
Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în România dezaprobă tentativele de adoptare facilă şi fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupţiei.
13 Decembrie 2013, 13:50
Camera de Comerţ Americană în România, AmCham, îşi exprimă, într-un comunicat, îngrijorarea cu privire la ceea ce numeşte "ineficienţa, opacitatea şi tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern".
Potrivit forului care reuneşte 350 de companii americane, internaţionale şi locale, incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, ar fi în măsură să umbrească mecanismele democratice.
Reprezentanţii AmCham dezaprobă tentativele de adoptare facilă şi fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupţiei, reglementării conflictului de interese, lobby-ului şi rolului Camerei de Comerţ a României.
Comunicatul arată că în domeniul fiscalităţii, AmCham a sprijinit initiaţiva de reformă şi a oferit sugestii formulate de experţi fiscali independenţi şi reprezentanţi cheie ai comunităţii de afaceri.
Doar o mică parte dintre recomandări au fost reţinute de autorităţi, cele mai multe fiind ignorate sau amânate, arată comunicatul de presă.
AmCham subliniază că, în paralel, mediul de afaceri autohton a fost "copleşit de măsuri de fiscalitate şi birocraţie excesive".
Printre aceste măsuri arbitrare, continuă comunicatul, menite a descuraja investiţiile româneşti şi străine şi iniţiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri şi în afara procesului de rescriere a legislaţiei fiscale, se află taxa asupra construcţiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor şi introducerea accizei de 7 eurocenţi la benzină şi motorină.
Criticile AMCham vin la o zi după ce Ambasada SUA a criticat modificarea în Camera Deputaţilor a Codului Penal, spunând că astfel de situaţii sunt în măsură să descurajeze investitorii.
Afirmaţia a fost respinsă de premierul Ponta, care a descris-o drept o reacţie total greşită.