Ambulanţe solicitate pe motive puerile
În timp ce bolnavii au nevoie de ajutor şi de îngrijiri medicale şi le primesc cu întârziere, o parte dintre solicitările ce vin la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vrancea nu sunt întemeiate.
Articol de Dana Lepădat, 26 August 2010, 12:15
În timp ce bolnavii au nevoie de ajutor şi de îngrijiri medicale şi le primesc cu întârziere, o parte din solicitările ce vin la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vrancea nu sunt intemeiate.
Serviciul a înregistrat în primul semestru al anului peste 20.000 de solicitări din care, mare parte nu au fost făcute pentru motive puerile, cum ar fi pişcăturile de ţânţari sau abscesele de măsele.
"Am avut o dată 35 de apeluri în 19 ore din care 33 erau din aceeaşi localitate, Slobozia Bradului. Unele erau pentru pişcături de ţânţari, altele pentru măsele.
"Dar acestea nu sunt urgenţe. Pot aştepta sau se pot deplasa pacienţii cu alt mijloc de transport la spital. Ambulanţa nu este taxi iar victimele unor accidente mor pe drum pentru că aşteaptă să vină ambulanţa", a declarat dr. Mircea Stoenoiu.
Reacţii
"Populaţia nu are suficientă educaţie medicală. Este şi acesta un motiv pentru care se întamplă acest lucru.
"Dacă este o fractură închisă, pai poate aştepta şi cinci ore sau să il ducă cineva la spital, nu ambulanţa", a mai spus dr. Mircea Stoenoiu.
Medicii de la ambulanţă spun că sunt obligaţi de lege să preia solicitările.
"Trierea se face la 112, dar dacă pacientul descrie anumite simptome sau spune altceva, trebuie să distribuie solicitările către noi iar la noi, odată ajunse solicitările, suntem obligaţi prin lege să le preluăm", a declarat dr. Cristi Onia, directorul SAJ Vrancea.