Ambulanţa Bucureşti intervine în circa 340.000 de cazuri anual
Prima Societate de Salvare din Bucureşti a apărut în urmă cu 108 ani, după modelul vienez. În prezent Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov are 19 staţii şi 173 de ambulanţe.
Articol de Marilena Frâncu, 28 Iulie 2014, 09:06
În urmă cu 108 ani la Bucureşti se înfiinţa Serviciul de Ambulanţă.
Astfel, România se numără printre primele state europene care au pus în slujba cetăţenilor lor un astfel de serviciu.
Prima Societate de Salvare din Bucureşti a apărut în urmă cu 108 ani, după modelul vienez, fiind a treia din Europa, după Olanda şi Austria, după cum spune directorul general Alice Grasu.
"Întemeietorul, doctorul Nicolae Minovici, a înfiinţat această societate sub deviza sub care lucrăm şi astăzi: Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor. Erau ambulanţe conduse de vizitii şi lucrau cu sergenţi de stradă instruiţi personal de doctorul Nicolae Minovici" a spus Alice Grasu.
În prezent, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov are 19 staţii şi 173 de ambulanţe.
Aici lucrează peste 760 de medici, asistenţi, ambulanţieri şi operatoare.
În plus, există 700 de voluntari activi, iar în prezent timpul mediu de ajungere la o urgenţă cod roşu este de zece minute.
Dacă în anul 1908 la Serviciul de Ambulanţă se înregistrau puţin peste 1.200 de cazuri, la încheierea primului război mondial s-au totalizat aproape 150.000.
În prezent se ating anual circa 340.000 de intervenţii din care două treimi sunt urgenţe.
Înfiinţarea Serviciului SMURD şi trecerea la numărul unic de telefon 112 au adus un plus de calitate, susţine Alice Grasu, prin filtrarea apelurilor nejustificate şi o mai bună gestionare a accidentelor majore.