Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, i-a cerut ambasadorului Ungariei la Bucureşti să se delimiteze de afirmaţiile atribuite premierului ungar şi care făceau referire la Ardeal.
17 Martie 2011, 13:57
Ministrul de externe, care a fost audiat dimineaţă, pe această temă, de comisia senatorială de politică externă, a precizat că aşteaptă chiar astăzi declaraţia ambasadorului ungar.
Potrivit lui Teodor Baconschi, pasajele respective nu făceau parte din mesajul oficialului ungar, ci au fost adăugate de persoana care l-a citit în România cu ocazia sărbătorii naţionale ungare din 15 martie.
"L-am convocat azi dimineaţă pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, la Ministerul Afacerilor Externe. I-am cerut să se delimiteze de adăugirile care au apărut nu doar în presă, ci şi acolo, pentru că persoana care a citit mai întâi mesajul premierului Orban a făcut o pauză, după care, a spus: şi acum, voi spune şi câteva cuvinte din inimă. Aşteptăm o delimitare strictă a partenerilor noştri de la Budapesta", a afirmat ministrul.
Potrivit redactorului Radio România, Carmen Gavrilă, şeful Comisiei senatoriale, Titus Corlăţean, a reproşat autorităţilor guvernamentale şi Preşedinţiei lipsa de reacţie nu numai în urma recentelor afirmaţii atribuite premierului ungar Viktor Orbán, ci şi în urma celor făcute la Budapesta în ultimele luni.
Titus Corlăţean a menţionat o serie de declaraţii la nivel înalt de la Budapesta în care - a spus şeful Comisiei senatoriale - "se făcea aluzie la alipirea Ardealului la Ungaria" sau la autonomia teriotrială pe criterii etnice.
Acesta i-a cerut ministrului de externe Teodor Baconschi să intermedieze prin canale diplomatice o reuniune a comisiilor parlamentare de politică externă din Ungaria şi România.
Marţi, la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848-1849 organizate de Partidul Civic Maghiar şi de Consiliul Naţional Secuiesc la Târgu Mureş a fost citit mesajul primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, prin care acesta şi-ar fi expimat dorinţa ca Ardealul şi naţiunea ungară se redevină ce au fost.
Şi preşedintele Ungariei, Schmit Pal, a transmis un mesaj în care preciza că ziua de 15 martie este o amintire a evenimentelor din 1848-1849 şi că pentru maghiari este foarte important, pentru că înseamnă respect faţă de cultură şi unitatea acestei naţiuni.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.