Ambasadorul SUA-îngrijorat de limitarea admisibilităţii unor probe
Declaraţia a fost făcută la premierea Elenei Calistru, preşedinte al ONG-ului Funky Citizens, cu premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” acordat de Departamentul de Stat al SUA
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Mai 2018, 17:38
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că partea americană este îngrijorată de propunerea legislativă privind ce probe pot fi sau nu admise la tribunal în cazuri penale, ca de exemplu cele obţinute prin monitorizare video.
Ambasadorul a făcut aceasta declaraţie la ceremonia la care Elena Calistru, Preşedinte al organizaţiei neguvernamentale, Funky Citizens a primit marţi, 8 mai, Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” acordat de Departamentul de Stat al SUA pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social.
Activitatea organizaţiei Funky Citizens se axează pe chestiuni care ţin de lupta anticorupţie, transparenţă, verificarea declaraţiilor publice ale politicienilor, bugete publice şi reguli de achiziţii publice.
“Ne-am exprimat in mod clar îngrijorările legate de pachetul privind legile justiţiei care acum trece prin mai multe etape de revizuire. Cred că a fost bună decizia preşedintelui Iohannis de a trimite legile la Comisia de la Veneţia pentru a primi un sfat de nivel internaţional. Acum urmărim îndeaproape faptul că parlamentul ia în considerare alt pachet care să răspundă deciziilor Curţii Constituţionale din ultimii ani privind codul de procedură penală. Ne interesează pentru că vrem să ne asigurăm că orice schimbări întăresc sistemul românesc de justiţie, independenţa justiţiei, ca respectă statul de drept şi lupta anticorupţie. De asemenea, vrem să ne asigurăm că eventualele schimbări nu vor face dificilă sau imposibilă colaborarea agenţiilor americane de aplicare a legii cu partenerii lor români, cu procurorii români” a spus Hans Klemm.