Ambasadoarea Statelor Unite în România a vizitat locul în care ar urma să fie construită centrala nucleară modulară de la Doiceşti
Kathleen Kavalec a declarat că tehnologia folosită în contrucţia centralei modulare este sigură, iar proiectul are susţinerea guvernului american.
Articol de Alex Avram, 18 Martie 2024, 18:55
Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, a vizitat astăzi locul în care ar urma să fie construită viitoarea centrală nucleară modulară de la Doiceşti, din judeţul Dâmboviţa, transmite RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI.
Este vorba de un proiect dezvoltat în colaborare de compania românească de stat Nuclearelectrica şi de o firmă americană.
Kathleen Kavalec a declarat că tehnologia folosită în contrucţia centralei modulare este sigură, iar proiectul are susţinerea guvernului american.
Unitatea ar urma să devină funcţională în anul 2029, dacă studiile de fezabilitate şi de performanţă vor stabili că locul ales, o fostă termocentrală, rămâne cea mai bună opţiune.
La rândul său, ministrul energiei, Sebastian Burduja, s-a declarat optimist cu privire la implementarea acestui proiect, primul de acest fel din lume.
Sebastian Burduja: Vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată - pe primul loc punem nesiguranța. Asta înseamnă că trebuie să avem întotdeauna și producție stabilă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și energie nucleară şi să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător se aprindem becul. Avem aici, la Doiceşti, unul dintre cele mai importante, de tradiție locuri în sistemul energetic naţional, și am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă. Și iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearo-electrică, bază pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România.
În prezent, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a fost construit un parc cu panouri fotovoltaice, care este racordat la Sistemul Energetic Naţional.