Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ambasadoarea Simona Miculescu, aleasă în funcția de Preşedintă a Conferinţei Generale UNESCO

Interviu cu ambasadoarea Simona Miculescu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Articol de Radu Dobriţoiu, 07 Noiembrie 2023, 19:05

Ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a fost aleasă, la Paris, într-o ceremonie specială, ”cu aclamație”, în funcția de Președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a UNESCO.

Este prima femeie ambasador din țara noastră care va conduce un organism internațional, al treilea cetățean român după Nicolae Titulescu și Corneliu Mănescu care reprezintă România în calitatea de președinte al unei organizații mondiale.

Simona Mirela Miculescu este prima femeie purtător de cuvânt din istoria Ministerului Afacerilor Externe, prima femeie din istoria diplomatică a României cu rang diplomatic de Ambasador, prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite.

AUDIO: Interviu cu ambasadoarea Simona Miculescu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Realizator: Doamnă ambasador Simona Miculescu, ce presupune funcția dumneavoastră și pentru cât timp veți deține funcția de președinte al Conferinței Generale UNESCO?

Simona Miculescu: Această poziție, pe care România o obține pentru prima dată în cei 67 de ani de apartenență la UNESCO, este una foarte importantă, pentru că practic președintele Conferinței Generale este cel care conduce de fapt forul suprem de decizie al UNESCO. Presupune foarte multă responsabilitate, pentru că practic Conferința Generală este cea care stabilește direcția de acțiune a UNESCO, a cărei conducere mai este formată la nivele doi și trei de Consiliul Executiv și de Secretariatul UNESCO, ce este mai unic cunoscut pentru că este condus de directorul general al UNESCO, e cel care are, de fapt, funcția executivă. Deci, președintele Conferințe Generale e cum ar fi poziția de președinte a unui stat, iar directorul general, prim-ministrul, funcția reprezentativă și funcția executivă. Practic această poziție va presupune tot ceea ce înseamnă reprezentarea celor 194 de state membre ale UNESCO. Deci nu voi mai reprezenta doar România, ci și celelalte 193 de state membre și asta incumbă multe responsabilități. Reprezentativitatea înseamnă participarea la diverse evenimente, de exemplu în lumea largă, în numele UNESCO și nu numai în numele României și va dura doi ani. Conferința Generală în sine durează trei săptămâni. Ea va decide, așa cum vă spuneam, tot ceea ce este vital pentru organizații, inclusiv programul de acțiune pentru următorii patru ani și bugetul pentru următorii doi ani și toate elementele care se integrează în aceste programe. Iar după aceea, mandatul meu se va concentra pe reprezentativitate, pe implicare pe diverse proiecte menite să discearnă alte linii mai creative poate de acțiuni ale organizației, pentru că trebuie să ne adaptăm mereu la timpurile pe care le trăim.

Realizator: Fac o comparație a funcției dumneavoastră de carieră cu cele din armată. Și pentru mine sunteți un general cu patru stele. Dețineți gradul maxim pe care un ofițer, respectiv un ambasador îl poate obține în carieră. Preluați conducerea UNESCO într-o perioadă dificilă, primul război în Europa după 1945, apoi un război în Israel. UNESCO promovează pacea și securitatea. Ce instrumente are UNESCO pentru a diminua efectele celor două războaie și pentru a contribui la pacea între aceste regiuni și în aceste regiuni?

Simona Miculescu: O întrebare foarte complexă. Sper să am timpul necesar să vă răspund, dar în primul rând, vă mulțumesc mult pentru asocierea cu poziția de general cu patru stele! Adevărul este că și în diplomație, exact ca și în cariera militară, nu poți să performezi și să excelezi, mai ales dacă nu ai o autodisciplină și un respect pentru țară și iubire pentru țară, așa cum are și soldatul sau generalul. Pentru mine, sigur, este foarte important că practic dețin rangul diplomatic de ambasador. De fapt am fost prima femeie din istoria diplomație românești care a obținut acest rang diplomatic. Deci o onoare extraordinară, care sigur că m-a inspirat și m-a motivat și mai mult să ating excelența. Ca să revin înspre realitatea fierbinte a zilelor noastre, trebuie să vă spun că, din păcate, turbulențele, ca să încerc un termen generic din ultimii ani, au politizat foarte mult agenda UNESCO. În mod normal, UNESCO se ocupă de competențele mandatului său, care se referă la cultură, educație, știință, comunicare și informare. Sigur, sunt miriade de subdiviziuni ale acestor teme, dar acestea sunt temele principale. În ultimii ani, în ultimii doi ani mai ales după începerea agresiunii Federației Ruse în Ucraina, din păcate, toată agenda a fost afectată, în sensul că ne-am concentrat foarte mult pe elementele ce țin de competența UNESCO, în sensul că în ce măsură a fost afectată cultura, educația, știința, comunicarea și informarea în Ucraina și ce poate face organizația ca să ajute.
De exemplu, știu eu, vă dau doar un singur exemplu din zecile de măsuri care s-au luat, de exemplu integrarea în regim de urgență a Odesei în patrimoniul cultural mondial, ca să salveze Odesa din punct de vedere cultural. Din păcate, războiul cumplit care se petrece în aceste zile riscă de fapt să politizeze și conferința generală mai mult decât orice altă conferință generală în ultimii 10 ani. Azi știm cu toții, aici, la UNESCO, că va fi foarte, foarte greu, pentru că vor fi foarte multe declarații politice. Și ce poate să facă UNESCO în continuare, ceea ce și-a declarat prin constituție, să facă totul prin programele sale care sunt în competențele mandatului său de cultură, educație, științe, comunicare și informare, să sădească pacea în mințile oamenilor. Sigur că ăsta apare un termen generic, așa, idealist atunci când noi vorbim de mii de morți în urma unui conflict. Dar UNESCO este o agenție specializată a sistemului ONU, da, care trebuie să acționeze pe această bucățică, și nu este una neimportantă. Și, practic, la această conferință generală se vor lua multe măsuri importante legate de salvarea, din perspectiva acestor cinci componente ale mandatului, a situației în zonele de conflict actuale, care, din păcate, nu sunt singurele. Din păcate mai sunt pe mapamond conflicte și UNESCO trebuie să acționeze peste tot, având în vedere membership-ul său global.

Realizator: Doamnă ambasador Simona Miculescu, un miliard de persoane trăiesc pe planetă în sărăcie severă, declara președintele Joe Biden în discursul susținut la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU. Totodată, intrăm în era inteligenței artificiale. UNESCO are mandat și pentru colaborarea științifică între națiunile reprezentate la ONU. Este inteligența artificială o provocare majoră pentru omenire în acest moment?

Simona Miculescu: Sigur, aici ați abordat mai multe subiecte importante. În primul rând, aș vrea să vă îndemn să citiți și discursul secretarului general ONU la aceeași a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU, pentru că acolo aveți o panoramă, sigur, cutremurătoare a situației din lume, dar și a eforturilor pe care le face întregul sistem ONU pentru ca agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care a fost aprobată de toți șefii de state, inclusiv de cel român în 2015, să poată să devină o realitate, acea agendă de dezvoltare durabilă atingând absolut toate subiectele legate de progresul sau regresul umanității, inclusiv diminuarea sărăciei. Sigur că inteligența artificială este un subiect major și la UNESCO. Sigur că toată această cooperare științifică ce este stimulată la UNESCO are în vedere această prioritate absolută. Și UNESCO chiar a făcut multe lucruri, chiar în premieră globală. Și aici vă menționez doar unul singur. Practic UNESCO, acum doi ani, statele membre, deci inclusiv România, au adoptat primul instrument global care este o recomandare privind etica în inteligența artificială, o dimensiune pe care multă lume o ignoră. Este dimensiune ce ține de drepturile omului, care este foarte clar stipulat în acest instrument global, una din sursele de inspirație fiind și actul digital emis în același an de Uniunea Europeană. Totodată, UNESCO se ocupă deja, a început deja o dezbatere, care probabil că va merge tot înspre un instrument global, pe etica în utilizarea neuroștiințelor, pentru că și ele vin la rând în această eră a inteligenței artificiale. Deci sunt multe lucruri pe care le avem în vedere aici și care sunt deschizătoare de drumuri. Şi aș mai menționa aici inclusiv un instrument pe care îl pregătește UNESCO pentru reglementarea rețelelor sociale, unde, din păcate, discursul urii a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit. Și, practic, acest instrument, care va fi prezentat în toamna anului viitor la ONU, la summit-ul viitorului, acesta își propune să fie de fapt niște linii directoare orientative pentru autoritățile naționale când își vor reglementa rețelele sociale, pentru că va trebui să ajungem și acolo la un moment dat, altfel haosul se va întinde.

Realizator: Doamnă ambasador Simona Miculescu, mediul online este o provocare din ce în ce mai mare. Să ne referim și la războaiele duse în online. UNESCO va regândi strategia existentă pentru a fi adaptată la provocările actuale?

Simona Miculescu: Bineînțeles, nu avem de ales. Trebuie să ne adaptăm permanent și într-un ritm sigur, din păcate, chiar amețitor strategiile de de comunicare. Așa cum vă spuneam, există acest demers al UNESCO, pe care l-a demarat în iarna anului acestuia, această campanie pentru reglementarea rețelelor sociale. Se numește "Internet pentru încredere", "Internet For Trust". Este o campanie pe care pentru cei interesați o recomand pentru toţi, o pot consulta pe site-ul UNESCO. Este fără precedent această perioadă. Trebuie să fim din ce în ce mai fermi în a ne adapta strategiile de comunicare de la cele individuale la cele naționale și la cele globale. Eu cred că fiecare dintre noi, care este o persoană responsabilă trebuie să se adaptaze şi să încerce în jurul său și inclusiv prin ceea ce postează şi prin ceea ce postează în spaţiul public, prin ceea ce spune în spaţiul public, trebuie să pledeze şi să fie un exemplu pozitiv în comunicare. Nu se poate să continuăm în acest stil, pentru că deja, cum spuneam, haosul este generalizat şi cumva trebuie să contribuim fiecare, şi ca individ, fiecare naţiune trebuie să contribuie, dar şi organizaţiile internaţionale trebuie să contribuie în acest sens. UNESCO este angajat în acest demers și știu că și Secretariatul ONU de la New York a pornit un demers și practic are pregătire o strategie globală în acest domeniu.
Realizator: Doamnă ambasador Simona Miculescu, la început de mandat doriți să promovați un mesaj specific?
Simona Miculescu: La început de mandat în discursul meu de învestitură voi spune de la bun început că voi conduce Conferința Generală UNESCO în spiritul valorilor pe care le-am învățat în familia mea, în orașul meu natal Satu Mare, în ţara mea, şi anume respect, demnitate, toleranță, transparență, devotament și echilibru.

Realizator: O întrebare care nu poate lipsi din acest interviu. Reprezentați România în fruntea UNESCO. Ce veţi face pentru ţara noastră din înalta funcţie diplomatică pe care o preluaţi?

Simona Miculescu: Aici este o situație un pic mai paradoxală. Eu voi continua să conduc, teoretic, Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO, dar nu am cum, din punct de vedere deontologic, să mai reprezint România prin poziții publice, pentru că de pe 7 noiembrie eu voi reprezenta toate statele membre, deci voi reprezenta toată componența UNESCO, drept pentru care ceea ce pot să fac pentru România, și o voi face cu toată dragostea, este să las în urmă o moștenire, să se vorbească cu respect și cu apreciere și cu admiraţie despre președinția României la Conferinţa Generală. Voi încerca să ating excelența, așa cum încerc de fapt, de zeci de ani în lunga mea carieră diplomatică și cred că prin conducerea cu eleganță și cu profesionalism a Conferinței Generale voi face și pentru România ceva foarte important.

Realizator: Doamnă ambasador Simona Miculescu, vă mulțumesc mult pentru acest interviu pentru Radio România Actualități.

Simona Miculescu: Cu multă plăcere și La mulți ani Radio România, pentru că existaţi în viața mea dintotdeauna și veţi continua să existaţi să-mi fiţi aproape. Mulțumesc!

FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
România 20 Decembrie 2024, 18:47

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De vineri se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău