Amânarea pronunțării în dosarul incendiului din clubul "Colectiv”
Curtea de Apel Bucureşti a amânat cu încă două luni, până pe 3 martie, o sentinţă definitivă în dosarul incendiului din clubul bucureştean "Colectiv".
Articol de Florin Lepădatu, 04 Ianuarie 2022, 08:21
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Curtea de Apel Bucureşti a amânat cu încă două luni, până pe 3 martie, o sentinţă definitivă în dosarul incendiului din clubul bucureştean "Colectiv", în urmă căruia au murit 65 de tineri.
La ultimul termen al procesului din 21 decembrie, avocaţii inculpaţilor au solicitat pedepse mai blânde sau chiar achitarea - susţinând că atât procurorii, cât şi magistraţii Tribunalului Bucureşti au luat decizii greşite.
De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse maxime şi cu executare pentru fostul primar al sectorului al capitalei, Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, pompieri, pirotehnişti şi reprezentanţii unei firme de artificii.
În decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunţat condamnări la pedepse cuprinse între 3 ani şi jumătate şi aproape 13 ani, precum şi la plata unor despăgubiri de peste 50 de milioane de lei, după cum transmite reporterul nostru, Diana Surdu: ”Este greu de cuantificat o viaţă luată sau una distrusă, motiv pentru care unii avocaţi au cerut magistraţilor ca daunele să nu fie simbolice. A murit pentru o sută de lei - a declarat fratele unei dintre victime, care a lăsat cinci copii orfani. Daţi-mi viaţa, prietenii şi viaţa înapoi - a transmis judecătorilor printr-o scrisoare o fată cu arsuri pe 50% din corp. Printre puţinii supravieţuitori din sala de judecată îl regăsim pe Liviu Popescu, cu cicatrice profunde pe mâini, care mai speră în justiţie, deşi spune că nu s-a schimbat mai nimic în societate din 2015.
Liviu Popescu: ”Nu s-a schimbat nimic în mod fundamental în societate. Practic, după Colectiv, ce s-a întâmplat? Localurile care nu aveau înainte autorizaţie la incendiu funcţionează acum pe propria răspundere a patronilor şi, practic, mâine se poate repeta Colectivul, din păcate.”
Unul dintre pirotehnişti spunea că nu va înţelege unde a greşit nici dacă va sta 20 de ani după gratii. Patronii clubului "Colectiv" au declarat la final de proces că ei nu au făcut profit, ci doar dragostea pentru muzică a dus la deschiderea afacerii. O mamă care şi-a pierdut singura fiică cerea pedepse înmulţite cu numărul victimelor decedate. O alta căreia i-a murit fiul declara că îi este milă şi de familiile inculpaţilor. Dacă procurorii au cerut pedepse maxime pentru inculpaţii din dosar, avocatul lui Cristian Popescu Piedone a spus că anchetatorii sunt cinici: niciunul dintre inculpaţi nu şi-a asumat nicio vină minimă - este o altă concluzie desprinsă după zeci de ore de dezbateri, timp de trei zile, la final de decembrie 2021.”