"Am discutat despre proiecte în derulare"
Maia Sandu şi-a exprimat marţi bucuria că, în prima sa vizită în calitate de premier, la Bucureşti, a avut discuţii constructive şi importante.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Iulie 2019, 08:51
Republica Moldova are nevoie de sprijinul şi de experienţa României în domeniile economic, al dezvoltării capacităţilor administraţiei publice şi al consolidării statului de drept, afirmă prim-ministrul moldovean, Maia Sandu.
Într-o intervenţie telefonică în direct la Radio România Actualităţi, Maia Sandu şi-a exprimat marţi bucuria că, în prima sa vizită în calitate de premier, la Bucureşti, a avut discuţii constructive şi importante.
Maia Sandu: "Am discutat despre proiecte în derulare.
Ne dorim foarte mult să avansăm pe aceste proiecte, indiferent dacă vorbim de sectorul energetic, de educaţie, de proiecte de mediu şi schimbări climatice.
Am fost primiţi cu căldură şi suntem bucuroşi că putem să continuăm aceasta conlucrare şi putem să contăm pe sprijinul României în această situaţie nu prea uşoară pentru Republica Moldova, când încercăm să reconstruim statul Republica Moldova, încercăm să construim un stat de drept, să eliberăm din captivitate instituţiile statului, să le redăm cetăţenilor."
Marţi, prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu omologul său, Viorica Dăncilă, dar şi cu preşedinţii celor două camere ale parlamentului.
Ce mesaje i-au transmis autorităţile de la Bucureşti premierului moldovean aflăm în "Radiojurnal" de la redactorul Radio România Actualităţi, Andrei Şerban: "Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că ţara noastră va susţine deblocare asistenţei financiare europene necesară reformelor de la Chişinău.
Preşedintele a anunţat şi crearea unui grup de lucru mixt pentru consolidarea instituţiilor din Republica Moldova.
Klaus Iohannis: "Administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante, care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de astfel de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete."
Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit la Palatul Victoria şi cu premierul Viorica Dăncilă cu care a discutat despre dezvoltarea proiectelor comune.
Premierul român anunţat că cele două guverne vor lucra în cadrul unui grup interguvernamental, unde va fi stabilit care proiect în curs de derulare necesită o atenţie imediată.
Viorica Dăncilă: "A reieşit cu claritate interesul comun pentru avansarea multitudinii de proiecte bilaterale cu un accent special pe proiectele de interconectare energetică.
Dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi care să susţină avansul european al Republicii Moldova."
Viorica Dăncilă a mai spus că în cadrul discuţiilor cu Maia Sandu a fost subliniată importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre cele două ţări.