Alunecările de teren s-au reactivat
Zeci de case şi o şcoală din localitatea sălăjeană Recea stau să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren care s-au reactivat în urma ploilor din ultima perioadă.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 05 Aprilie 2011, 19:04
Alunecările de teren s-au reactivat odată cu venirea primăverii în mai multe zone ale ţării, iar situaţia devine din ce în ce mai dificilă pentru oamenii ale căror locuinţe sunt ameninţate.
Corespondenţii România Actualităţi semnalează astfel de cazuri în judeţul Buzău, unde 17 localităţi sunt afectate de alunecări recente de teren, iar Drumul Naţional 10 este ameninţat de un întreg versant care alunecă spre carosabil.
În judeţul Satu Mare, unde pe lângă problemele din două sate au fost avariate mai multe reţele electrice şi de telefonie, iar o biserică este în pericol, în judeţele Gorj, Suceava şi Botoşani, unde zeci de gospodării sunt deja avariate.
Soluţiile sunt câteodată găsite prin finanţări de la Banca Mondială, altădată prin deblocarea unor fonduri guvernamentale, cu care se construiesc şanţuri pentru drenarea apei, sau se împăduresc suprafeţe de teren.
Problemele sunt greu de rezolvat, iar autorităţile locale se luptă cu ele câteodată ani întregi.
Alunecările pot fi stopate "cu ajutorul împăduririlor masive"
Zeci de case şi o şcoală din localitatea sălăjeană Recea stau să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren care s-au reactivat în zonă în urma ploilor din ultima perioadă.
Autorităţile susţin că nu pot lua măsuri pentru stabilizarea versantului din cauza lipsei de fonduri.
Prefectura Sălaj a solicitat sprijin financiar din partea guvernului, sprijin pe care speră să îl obţină în acest an, potrivit prefectului Vegh Alexandru.
"Aceste alunecări de teren s-au reactivat. Am refăcut toate proiectele de hotărâri de guvern şi, pe baza evaluărilor făcute de specialişti în domeniu, sperăm că, în cursul anului 2011, să putem obţine finanţări în funcţie de importanţa şi de periculozitatea alunecărilor respective", a declarat Vegh Alexandru.
Sătenii din Recea care locuiesc în zonele afectate sunt îngroziţi că se vor dărâma casele peste ei, dar cu toate acestea nu vor să-şi părăsească locuinţele.
Primăria comunei Vârşolţ a pus la dispoziţia sătenilor afectaţi căminul cultural pentru a se odihni pe timpul nopţii, pentru prevenirea unor eventuale incidente.
Localnicii susţin că alunecările de teren au apărut brusc, mulţi dintre săteni construind în ultimii 20 de ani şi câte trei case, dar toate au fost distruse de alunecările de teren.
În schimb, specialiştii Direcţiei Silvice Sălaj susţin că alunecările de teren pot fi stopate cu ajutorul împăduririlor masive.
"Factorul favorizant al unei alunecări de teren este lipsa pădurii. E de neimaginat câte tone de apă se reţin prin frunzişul arborilor pe un hectar de teren", spune Dorel Oros, directorul Direcţiei Silvice Sălaj.
Noi alunecări de teren au fost înregistrate în ultimele 48 de ore şi în comuna sălăjeană Sărmăşag, unde cel puţin 10 case se află în pericol de prăbuşire. Primăria a pus la dispoziţia localnicilor încăperile unei şcoli pentru a se odihni pe timpul nopţii şi a cerut unei comisii de specialişti stabilirea unor măsuri clare pentru stoparea fenomenului.