Alunecari de teren în nordul Moldovei
În acest an, alunecările de teren s-au activat deja în trei localităţi: Broscăuţi, Drislea-Truşeşti şi Gorovei-Văculeşti, unde pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 06 Aprilie 2011, 18:59
În mai multe zone ale ţării s-au reactivat alunecările de teren, odată cu venirea primăverii şi sunt în pericol de prăbuşire numeroase locuinţe şi drumuri din mai multe zone, între care nordul Moldovei.
Autorităţile încearcă să găsească soluţii şi câteodată reuşesc să obţină finanţări pentru reconstruirea unor instituţii, drumuri şi case. În judeţul Botoşani, cel mai afectat de alunecările de teren este satul Broscăuţi.
Nu numai satul, ci şi jumătate dintre localităţile judeţului Botoşani prezintă risc sau sunt deja afectate de alunecările de teren.
Aşa spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Precipitaţiile abundente şi inundaţiile de anul tercut au produs instabilităţi ale solului în 12 dintre aceste localităţi, printre care şi municipii sau oraşe, declarate zone de risc.
În acest an, alunecările de teren s-au activat deja în 3 localităţi: Broscăuţi, Drislea-Truşeşti şi Gorovei-Văculeşti, unde pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă.
Cea mai afectată este comuna Broscăuţi, unde peste 60 de gospodării, o biserică, o grădiniţă şi un drum judeţean sunt ameninţate de acest fenomen.
Primarul comunei Broscăuţi, Gheorghe Avasilichioaie confirmă gravitatea situaţiei.
"Situaţia este foarte gravă, afectează o zonă de vreo 60 de hectare, dacă aceste alunecări vor porni din nou, s-ar putea să blocheze râul Jijia. Ce să facem la o prăpastie de 10, 12 sau chiar 15 metri adâncime, ce îndiguire putem face? Dacă aceste case nu sunt strămutate de acolo, oricând se pot prăbuşi.
"Cea mai gravă problemă este că nu avem bani, nu avem fonduri. S-au dus vreo 15-20 de metri şi deja sunt şi crăpături spre casă. Cred că nişte izvoare dedesubt. S-a dărâmat cu totul, cu tot cu copaci, se apropie de casă. Urmăresc în fiecare zi, în caz că se apropie, plecăm", a declarat Gheorghe Avasilichioaie.
Pădurarul Cristi Corduneanu spune că Regia Naţională a Pădurilor poate să ajute aceste terenuri, doar prin plantaţii menţinute ca şi păduri.
"Propunerea mea ar fi de făcut nişte terase, chiar cu lăţimi mai mari", a declarat Cristi Corduneanu.
Lucrările de consolidare a versanţilor activi sunt tot mai greu de realizat
La Gorovei, Mitropolia s-a arătat dispusă să suporte o parte din costurile proiectului, iar la Broscăuţi va fi construit un nou sediu pentru grădiniţă cu fonduri de la Banca Mondială. Primele măsuri au fost luate, însă, de autorităţile judeţene.
"Am dispus, prin comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsuri pentru a evita să fie în pericol vreo fiinţă umană, în primul rând şi apoi în gospodării e vorba de interzicerea utilizării clădirii din Broscăuţi ca utilitate grădiniţă de copii.
"Am format mai multe comisii şi din reprezentanţii noştri, pentru că e foarte bine să fie ochii noştri acolo şi să ne asigurăm că autorităţile locale fac ceea ce noi dispunem să facă. Cred că era de datoria noastră să luăm primele măsuri atunci când am fost sesizaţi că s-au întâmplat situaţii, când unele autorităţi locale au ţinut ascunsă această situaţie", a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.
O comisie consituită la ordinul prefectului a dispus miercuri demararea primelor lucrări de prevenire a unor noi alunecări la Broscăuţi şi va verifica periodic evoluţia acestora.
În paralel se lucrează la întocmirea de studii şi proiecte pentru accesarea de fonduri necesare consolidării versanţilor cu risc.
"Practic, acuma sunt nişte cosecinţe a patru ani de inundaţii, începând din 2005, prima acţiune este un efort propriu local de secare, colectare şi dirijare rapidă a tuturor apelor de pe versantul care este afectat, la limita cu intravilanul", a declarat Sorin Grindei, şeful Cancelariei prefectului.
Lucrările de consolidare a versanţilor activi sunt tot mai greu de realizat , în condiţiile în care fenomenul a afectat nu numai terenul statului, dar şi al proprietarilor.
Costurile sunt estimate la câteva milioane de euro