Alocarea resurselor, "la latitudinea guvernului"
Şeful misiunii FMI în România susţine că bugetul pe anul 2012 va fi destul de strâns, iar guvernul trebuie să se decidă dacă va direcţiona banii spre reducerea CAS, mărirea salariilor sau creşterea investiţiilor de capital.
Articol de Răzvan Stancu, 01 August 2011, 19:05
Sistemul sanitar din România nu are nici acum suficiente fonduri, iar o eventuală reducere a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate ar agrava şi mai mult problema, a declarat luni, la Banca Naţională a României, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, citat de Agerpres.
Oficialul FMI a spus că România are nevoie de o reformă comprehensivă a sistemului sanitar şi că în următoarele luni guvernul va elabora această reformă care va aduce schimbări şi pe partea de venituri şi pe partea de cheltuieli în sistemul de sănătate.
Jeffrey Franks a amintit că recomandarea FMI pentru autorităţile române a fost ca taxele să rămână stabile în anii 2011 şi 2012.
"O să oferim asistenţă tehnică din partea organizaţiilor internaţionale ca să analizăm posibilitatea de optimizare a sistemului fiscal şi de restructurare a acestuia astfel încât să aveţi un sistem fiscal care să colecteze mai mulţi bani la cote mai mici.
"Acesta este obiectivul pe care îl avem - să îmbunătăţim administrarea fiscală, să reconcepem sistemul fiscal astfel încât să reducem nivelul de impunere", a spus misiunii FMI.
Jeffrey Franks a atras însă atenţia că acest proces nu se va implementa imediat şi va dura câţiva ani.
"Autorităţile au o anvelopă bugetară definită în baza veniturilor anticipate pe 2011 şi 2012, conform politicilor existente. În cadrul acestei anvelope este la latitudinea guvernului cum vrea să aloce resursele.
"În 2012, pe măsură ce bugetul este elaborat, se vor lua decizii cu privire unde vor fi direcţionaţi aceşti bani - reducerea CAS, mărirea salariilor, creşterea investiţiilor de capital", a declarat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional.
Bugetul pe 2012 "va fi strâns"
Oficialul FMI a atras însă atenţia că bugetul pe 2012 va fi destul de strâns şi că nu va fi mult spaţiu fiscal pentru astfel de măsuri.
"Guvernul va trebui să aloce acest spaţiu fiscal limitat către priorităţile cele mai importante - dacă aceasta înseamnă reducerea CAS atunci vor fi mai puţini bani pentru salarii sau pentru investiţii.
"Posibilităţile sunt limitate, guvernul va decide cum foloseşte această marjă de ajustare", a mai afirmat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional.
În prezent, pentru veniturile acordate angajaţilor, angajatorul plăteşte contribuţii de sănătate - 5,2%, contribuţie de şomaj - 0,5%, contribuţie de pensie - 20,8%, contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale - 0,25%, contribuţia pentru asigurări de accidente de muncă şi boli profesionale - 0,15-0,85%, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii medicale - 0,85% şi reţine angajaţilor contribuţie de sănătate - 5,5%, contribuţie de şomaj - 0,5% şi contribuţie de pensie - 10,5%.
În primăvara anului 2011, patronatele au solicitat guvernului o reducere a CAS de patru puncte procentuale.
De asemenea, premierul şi ministrul finanţelor au declarat la acel moment că executivul se gândeşte la reducerea nivelului contribuţiilor de asigurări sociale plătite de contribuabili, cel mai târziu în a doua jumătate a acestui an, dacă economia merge spre creştere.