Alimentele se scumpesc în preajma Paştelui la Slatina
Carnea de miel se găseşte în foarte puţine carmangerii din Slatina, deoarece comercianţii nu aprovizionează magazinele pentru că, nu se vinde din cauza preţului prea mare.
Articol de Laura Stoican, Olt, 10 Aprilie 2012, 16:17
Locuitorii judeţului Olt fac eforturi financiare şi în acest an, pentru a pune pe masa de Paşte, produse tradiţionale.
Carnea de miel se găseşte în foarte puţine carmangerii din Slatina, deoarece comercianţii nu aprovizionează magazinele pentru că, nu se vinde din cauza preţului prea mare şi nu vor să rămână cu ea pe stoc, iar în supermarketuri preţul poate ajunge şi la 30 lei/kilogram.
Pentru a economisi câţiva lei, oamenii cumpără animalul viu, cu 15 lei/kg, apoi îl sacrifică în centrele temporare în schimbul a 10 - 20 lei, sau în gospodării.
Crescătorii de animale din comunele apropiate Slatinei vând carcasa de miel cu 18 lei/kg, iar viu cu 15 lei/kg.
Dacă anul trecut, în preajma Paştelui, preţul ouălor a scăzut, ajungând la treizeci de bani bucata, în acest an s-a dublat.
În magazinele care comercializează ouă de la producător, preţul este de şaizeci de bani bucata, iar în supermarketuri poate ajunge şi la un leu bucata.
În Piaţa Zahana din Slatina, preţul unui ou s-a dublat.
În supermarketuri există ouă fierte şi deja vopsite, iar o cutie cu zece bucăţi costă între 15 şi 18 lei.
Legumicultorii din judeţ au ieşit şi ei pe piaţă cu castraveţi româneşti, care însă se strică pe tarabe, pentru că, în Piaţa Zahana, preţul unui kilogram este de zece lei, în timp ce castraveţii din import se vând cu preţuri între cinci şi şapte lei kilogramul.
Deşi nu mai sunt trufandale, salata, ceapa verde şi ridichile, fie că sunt din producţie autohtonă sau din import, au preţuri mari, pornind de la un leu bucata sau legătura.
În sectorul fructe, singurele produse care au căutare sunt merele româneşti, al căror preţ este de 1,5 lei/kg.
Masa de Paşte n-ar fi tradiţională dacă n-ar conţine cozonac, un produs de patiserie pe care puţine gospodine îl mai pregătesc în casă, ca pe vremuri.
În funcţie de sortiment, preţul unui cozonac porneşte de la zece lei.
Un litru de vin natural, după cum îl prezintă precupeţii, costă şase lei, iar unul de ţuică de prune - 12 lei.