Alimentele false pot fi depistate mai uşor la Vâlcea
Institutul Naţional de Criogenie şi Separări Izotopice a achiziţionat recent un laborator pentru verificarea compoziţiei chimice a produselor, acesta fiind unicul din ţară avizat de organismele internaţionale din Franţa şi Italia.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 08 Octombrie 2010, 15:07
Dacă până mai anul trecut cei care produceau vin sau miere pentru comercializare obişnuiau să adauge apă sau zahăr, creând astfel nişte falsuri, începând cu 2010, acestea pot fi cu uşurinţă depistate la Râmnicu-Vâlcea.
Mai precis în cadrul laboratorului achiziţionat de Institutul Naţional de Criogenie şi Separări Izotopice , unicul de altfel din ţară avizat de organismele internaţionale din Franţa şi Italia.
Directorul general al institutului, prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, spune că aceleaşi analize se pot efectua şi pentru sucurile naturale, băuturile spirtoase sau la alimente pentru a depista toxinele.
Ioan Ştefănescu transmite un avertisment producătorilor să apeleze la laboratorul de la Râmnicu-Vâlcea pentru a verifica produsele pentru că de multe ori chiar ei sunt cei care cad în capcana produselor contrafăcute înainte de a ajunge la consumatorul de rând.
Cea mai ieftină analiză costă 25 de euro
Oricine poate să îşi verifice la institut mierea, vinul sau anumite produse alimentare despre care are îndoieli că nu ar fi un produs realizat în totalitate din ingredientele de bază.
Până acum apa sau zahărul ar fi produsele care au fost verificate cel mai des, însă contracost.
Preţul cel mai mic al unei analize este de 25 de euro, dar în funcţie de buletinul solicitat, acesta poate ajunge şi la 200 de euro.
Ioan Ştefănescu a declarat că cele mai multe solicitări pentru aceste analize vin din partea ministerului agriculturii pentru diferite produse care ar trebui să ajungă pe piaţă.
“Sunt foarte multe probe aduse aici mai ales în condiţiile în care piaţa devine din ce în ce mai plină cu astfel de produse-falsuri. Cetăţenii de rând, dar şi marii producători pot veni la institut cu proba şi după două zile pot afla contra cost calitatea produsului", a mai precizat directorul institutului.
Rezultatele sunt trecute ulterior într-un cazier, pe care îl primeşte proprietarul produsului, iar actul e valabil şi în instanţă, în cazul în care calitatea vinului e contestată.
Institutul din Vâlcea, primul în Europa la interpretarea vinurilor
Laboratorul a fost achiziţional cu suma de două milioane de euro şi este singurul din ţară care poate da o interpretare corectă a anumitor soiuri de vin, fapt pentru care institutul din Râmnicu-Vâlcea a şi primit felicitări din partea Franţei.
“Am fost felicitaţi zilele trecute cu 10 din partea Franţei şi ne situăm astfel pe primul loc în Europa cu cea mai bună interpretare, la solicitarea lor, a unor vinuri”, ne-a mărturisit Ioan Ştefănescu.