Alimentele ar putea să se ieftinească de la 1 iunie
Premierul Victor Ponta a cerut ministerului agriculturii şi ANAF să verifice dacă de la 1 iunie reducerea TVA la 9% se va reflecta în preţul de la raft.
Articol de Radiojurnal, 07 Aprilie 2015, 18:24
Guvernul a aprobat azi ordonanţa de urgenţă prin care TVA va scădea de la 24% la 9% pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.
Prim-ministrul Victor Ponta a garantat că decizia a fost luată după discuţii cu reprezentanţii BNR şi cu creditorii internaţionali, iar reducerea este posibilă datorită încasărilor la buget mai mari din primul trimestru al acestui an, faţă de estimări.
O cotă redusă cu 15% la toate produsele agro-alimentare echivalează cu o ieftinire a alimentelor, iar premierul Victor Ponta a cerut Ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă de la 1 iunie reducerea TVA se va reflecta în preţul de la raft.
Şeful Executivului a explicat că un argument pentru aplicarea anticipată a acestei măsuri a fost acela că în România ponderea cheltuielilor cu alimentele este cea mai mare din Uniunea Europeană.
"La venituri mai mici, avem preţuri la alimente ca în restul Europei şi, atunci, 32% din bugetul unei familii normale se duce pe alimente. În momentul în care această scădere de la 24% la 9%, deci de 15%, intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ", a spus Victor Ponta.
Pentru o aplicare simplificată, TVA va fi redusă şi la serviciile de alimentaţie publică, astfel încât, de exemplu, carnea cumpărată cu o cotă de 9% să nu fie vândută la restaurant cu 24% TVA.
În ceea ce priveşte sustenabilitatea măsurii, premierul Victor Ponta susţine că impactul anual de 5 miliarde de lei poate fi acoperit din încasările suplimentare la buget, înregistrate deja în primul trimestru.
Cota standard de TVA redusă de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016
Şeful Executivului a mai precizat, în baza Codului Fiscal, că guvernul îşi menţine decizia ca de la 1 ianuarie 2016 să se reducă şi cota standard de TVA, de la 24% la 20%.
Producătorii de carne salută decizia guvernului de a reduce TVA pentru produsele agro-alimentare şi anunţă că vor opera şi ei o scădere cu 2% a preţului de reţetă.
Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, a spus astăzi în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi că va cere şi magazinelor să micşoreze cu 2% preţurile la produsele din carne, pentru a-i ajuta pe cumpărători.
"Noi vom reduce încă 2% din preţul de reţetă şi invităm magazinele să dea şi ele 2%. Adică, efortul acesta să nu îl facă numai statul, să îl facem şi noi, şi producătorii şi magazinele. În final, să se vadă o diferenţă majoră în preţul produselor, pentru că noi, o dată ce vom face volume mai mari, cu 20 - 30%, noi nu vom pierde că vom face această reducere de preţ, ci vom câştiga pentru că vom vinde mai mult", spune Radu Timiş.
Şi tot în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, a precizat că scăderea TVA la 9% pentru produsele agro-alimentare îi va avantaja într-o oarecare măsură şi pe producătorii de lapte.
Vă reamintim că fermierii români au protestat în mai multe rânduri, îngrijoraţi că după eliminarea cotelor de lapte la nivelul UE nu vor face faţă concurenţei din Vest, unde subvenţiile sunt mai mari şi permit scăderea preţului la acest produs.