Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila, la Apel Matinal: Vor fi deblocate câteva mii de posturi: medici în primul rând, dar şi asistenţi medicali, şi personal auxiliar

"Apel Matinal" - Invitat: Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii - ediţia din 8 ianuarie 2024.

Alexandru Rafila, la Apel Matinal: Vor fi deblocate câteva mii de posturi: medici în primul rând, dar şi asistenţi medicali, şi personal auxiliar
Foto: gov.ro

08 Ianuarie 2024, 09:34

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 ianuarie, ora 08:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Realizator - Cătălin Cîrnu: Tot mai multe unităţi medicale din ţară semnalează că deja au primit un număr foarte mare de pacienţi cu afecţiuni respiratorii. Medicii le recomandă chiar şi părinţilor, mai ales că astăzi elevii au plecat spre şcoală sau o vor face, să evalueze starea copiilor înainte de a-i trimite la şcoală dacă prezintă simptome de răceală, pentru a preveni răspândirea viruşilor. Între timp, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti trage un semnal de alarmă privind tăierile fondurilor alocate spitalelor.

Realizator - Daniela Petrican: Şi Colegiul Medicilor din Bucureşti a făcut un apel către Guvern pentru deblocarea posturilor din sănătate şi atrage atenţia că sistemul medical românesc se confruntă cu un deficit semnificativ de personal şi se poate bloca. Analizăm situaţia cu invitatul "Apelului Matinal", profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii. Bună dimineaţa!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Bună dimineaţa!

Alexandru Rafila: Bună dimineaţa!

Realizator - Daniela Petrican: Având în vedere numărul mare de persoane care se prezintă la unităţile medicale, există riscul unei pandemii? Ce arată datele dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii?

Alexandru Rafila: În primul rând, că dacă discutăm despre o pandemie, atunci discutăm despre o manifestare la nivel global, nu într-o ţară. Într-o ţară se manifestă cel mult o epidemie, nu o pandemie.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Epidemie de gripă, da.

Alexandru Rafila: Da. Nu avem, în momentul de faţă, elemente care să susţină această ipoteză. Numărul de cazuri înregistrate, şi nu mă refer doar la cazurile de gripă, la numărul de viroze respiratorii în general, e mai mic, cam cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aşa că nu excludem, dar în momentul de faţă nu putem discuta despre o epidemie de gripă. Ceea ce este, sigur, preocupant, este numărul destul de mare de prezentări la Camerele de Gardă, la Unităţile de Primiri Urgenţe. Sunt cazuri de viroze respiratorii sezoniere, cum se întâmplă în fiecare an, dar nu putem discuta, aşa cum spuneam, despre o epidemie. Ceea ce am încercat să transmitem noi populaţiei, în general părinţilor, în special, pentru că astăzi încep şcolile, este următorul lucru: să apeleze, în primul rând, la medicul de familie, pentru că staţionarea prelungită la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru o formă uşoară sau cel mult medie de viroze respiratorie predispune şi la alte îmbolnăviri. Şi nu e cazul ca cineva să aştepte ore întregi. O prescripţie medicală obişnuită poate fi primită şi de la medicul de familie pentru o medicaţie simptomatică. Şi atunci, noi încercăm să convingem oamenii să se adreseze în special medicilor de familie. Iar pentru copiii care prezintă simptome de viroze respiratorie, ei să fie izolaţi la domiciliu, trataţi cu medicaţie simptomatică, nu cu antibiotice, pentru că lucrul acesta îi protejează şi pe ei şi protejează şi comunitatea în care ei îşi desfăşoară activitatea, pentru că atunci virozele nu se mai transmit şi cursurile se pot desfăşura în mod normal.


Realizator - Cătălin Cîrnu: L-am auzit zilele trecute şi pe managerul spitalului Balş, doctorul Cătălin Apostolescu, spunând că gerul care vine de astăzi încolo, după Bobotează, ar trebui să reducă numărul infecţiilor respiratorii. Dar am văzut şi apelul făcut de Colegiul Medicilor Bucureşti pentru deblocarea posturilor din sănătate, având în vedere deficitul semnificativ de personal cu care se confruntă sistemul medical. Dumneavoastră ca ministru, ce credeţi că se va întâmpla de astăzi încolo? Se vor putea debloca posturile? Nu ştiu exact care e situaţia.

Alexandru Rafila: Ştiu, cunosc apelul Colegiului Medicilor din Bucureşti. Ei se implică în mod curent în încercarea de a rezolva diversele probleme din sistemul de sănătate. Ştiţi bine că în sectorul public au fost blocate angajările încă de anul trecut, iar posibilitatea de deblocare a posturilor şi de scoatere a lor la concurs este condiţionată de aprobarea în Guvern a unui memorandum. Atât noi, la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerul Dezvoltării, care are oarecum în subordine, ca să spunem aşa, spitalele care ţin de autorităţile locale, am iniţiat astfel de memorandum-uri anul trecut. Unul singur a trecut din cele vreo patru sau cinci pe care le-am făcut împreună. Sper că de data aceasta, având în vedere şi declaraţia pe care a făcut-o prim-ministrul, săptămâna trecută, că în cursul acestei săptămâni vom reuşi să deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi la spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale. O să fie vorba de câteva mii de posturi: medici în primul rând, dar şi asistenţi medicali, şi personal auxiliar. Mai mult, discutăm de medici - tinerii medici care au susţinut examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut - trebuie să aibă unde să lucreze. Şi atunci este natural ca să existe posibilitatea să îi angajăm, mai ales că este nevoie de ei. Nu este vorba de o angajare formală, ci de o angajare bazată pe nevoile unităţilor sanitare speciale, ale spitalelor, de a avea diverse tipuri de medici specializaţi, care să poată să răspundă nevoilor de serviciile medicale ale populaţiei.

Realizator - Daniela Petrican: Şi credeţi că astfel pot fi păstraţi tinerii medici în ţară?

Alexandru Rafila: În primul rând, trebuie să le dai posibilitatea să profeseze în ţară. Dacă nu le dai posibilitatea să profeseze în ţară, în mod evident nu vor fi păstraţi, aşa că există o probabilitate destul de mare ca unii dintre ei sau cea mai mare parte dintre ei să profeseze în ţară. Dar cu această condiţie a oferirii posibilităţii să profeseze în România.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Federaţia Sanitas a anunţat că, sper să nu greşesc, 19 spitale vor intra în grevă în luna februarie din cauza lipsei de personal. Se poartă negocieri, se va rezolva problema?

Alexandru Rafila: Dacă se deblochează posturile, există o procedură legală privind ocuparea posturilor prin concurs. Nu se poate altfel, indiferent de revendicările unora sau altora, posturile se ocupă prin concurs. Important este să demarăm, dacă se poate, până la jumătatea acestei luni, concursurile de ocupare de post şi atunci, în decurs de 30 de zile de la data publicării acestor posturi, ele se pot ocupa prin concurs.

Realizator - Daniela Petrican: Dar aţi mai avut discuţii cu sindicatele care anunţau proteste, inclusiv legate de salarii?

Alexandru Rafila: Am avut discuţii, am avut atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, au fost şi la sediul Guvernului cu primul ministru, cu viceprim-ministrul Marian Neacşu. S-a stabilit un calendar de discuţii acum, în primul trimestru, care să ducă la rezolvarea majorităţii revendicărilor salariale atât pentru personalul din Direcţia de Sănătate Publică, cât şi pentru personalul TESA din spitale, care, din păcate, a rămas oarecum în urmă din punct de vedere al salarizării şi vă daţi seama că o unitate sanitară funcţionează cu toate tipurile de personal implicate în buna gestionare a actului medical.

Realizator- Daniela Petrican: Dar în ce măsură vor putea fi alocate şi fondurile suplimentare necesare, solicitate atât de Administraţia Spitalelor Bucureşti, dar şi din ţară, inclusiv de medicii de familie?

Alexandru Rafila: Nu ştiu la ce se referă Administraţia Spitalelor din Bucureşti. Am auzit şi eu ce aţi spus dumneavoastră, că le-au fost tăiate fondurile. Se întâmplă ceva ciudat la Administraţia Spitalelor din Bucureşti. Se politizează foarte mult activitatea medicală acolo. Sper ca acest lucru să înceteze şi să ne gândim că trebuie să răspundem nevoilor pacienţilor, în primul rând. Spitalele funcţionează pe baza unor contracte de servicii medicale pe care le încheie cu casele de asigurări de sănătate. În funcţie de gradul de îndeplinire a acestor servicii medicale, ei sunt plătiţi, iar de la bugetul de stat se transferă pentru reechilibrare, aşa se numeşte, o sumă de bani consistentă către casele de asigurări de sănătate. Deci nu înţeleg exact la ce se referă cei de la Administraţia Spitalelor Bucureşti. Oricum, ei nu sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, sunt în subordinea Primăriei Capitalei şi probabil că lucrul ăsta generează un anumit tip de abordare. Însă în ceea ce priveşte cealaltă parte legată de medicina de familie, dânşii vor avea negocieri cu casele de asigurări, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, toţi furnizorii de servicii pentru reînnoirea contractelor şi pentru finanţarea corespunzătoare. Sper ca medicina de familie să nu fie afectată în niciun fel din punct de vedere al veniturilor care revin medicilor de familie.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, ştim că anul trecut Guvernul României a aprobat o mişcare semnificativă pentru sănătatea publică. A fost oficializată lista celor 27 de spitale ce urmează să fie sau construite cu ajutorul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cât de optimist sunteţi pentru anul 2024? Ce aşteptări aveţi?

Alexandru Rafila: Sunt optimist, pentru că o mare parte dintre ele au început să se construiască în mod efectiv, am semnat contractele de finanţare. Sigur că depinde foarte mult de fiecare autoritate care are în subordine o astfel de instituţie, cât de mult se implică, dar pot să vă spun că sunt spitale aflate în construcţie, chiar accelerată, încât sperăm până la jumătatea anului 2026 să avem mai multe spitale care să fie finalizate. Deci, într-un interval de doi-trei ani o să avem primele spitale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă terminate. Oricum, până atunci vom avea o serie întreagă, multe ambulatorii de specialitate ale spitalelor, tot clădiri noi. De asemenea, vor fi dotate multe Secţii de neonatologie, secţiile care controlează infecţiile din spitale. Sunt multe îmbunătăţiri aduse în acest sens, cu sume importante de bani şi nu în ultimul rând, peste 2.500 de cabinete de medicină de familie.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Mulţumim, mulţumim! Atenţie la detalii! Aşteptăm, evident, rezolvarea tuturor situaţiilor. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost ministrul sănătăţii, profesor doctor Alexandru Rafila.

FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
România 20 Decembrie 2024, 18:47

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De vineri se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău