Alerte de fenomene severe imediate
Ploile torențiale, vântul și grindina au produs pagube în municipiul Năsăud.
Articol de Radiojurnal, 04 Iunie 2024, 18:23
Meteorologii au emis și astăzi alertă de fenomene severe imediate.
Sunt în vigoare mai multe avertizări cod portocaliu în zona Moldovei, iar în această după-amiază a fost cod roșu în Bistrița-Năsăud.
Cantitățile mari de apă căzute într-un interval scurt de timp, vântul puternic și grindina de mari dimensiuni au produs pagube în municipiul Năsăud și în alte localități din județ.
Prin apeluri la numărul unic de urgență 112 s-a solicitat ajutor pentru situații de beciuri inundate, un copac căzut pe o casă și fire electrice rupte la Beclean, acoperișuri deteriorate și geamuri sparte de grindină în comunele Șintereag și Chiuza, a transmis corespondenta RRA, Cristiana Sabău.
Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a explicat la Radio România Actualități că aceste fenomene, care s-au produs și ieri în jumătatea de vest a țării, sunt favorizate de temperaturile foarte mari care s-au înregistrat în ultimele zile, când s-a atins deja pragul caniculei, cu disconfort termic accentuat:
Este un început de vară în care, cu siguranță, vom vorbi frecvent de aceste tipuri de fenomene, mai ales în luna iunie, lună prin tradiție cea mai bogată în cantități de precipitații a verii și a anului.
Este bine că plouă. Sigur că atunci când vorbim de vijelii și grindină, acestea sunt, din păcate, nefavorabile, dar precipitațiile căzute în această perioadă ar trebui să compenseze nevoia de apă, pentru că vorbim de suprafețe extinse, mai ales jumătatea estică a țării, care este afectată la acest moment, de secetă pedologică puternică și extremă.
Sfârșitul de săptămână va aduce, din nou, temperaturi în creștere 35- 36 de grade și datele arată o probabilitate destul de ridicată ca începutul săptămânii viitoare să aducă, din nou, valori de 35-36, mai ales ziua de miercuri, iar actualizarea estimărilor pentru luna iunie, indică o probabilitate ridicată ca fiecare săptămână să fie caracterizată de temperaturi, în medie, mai mari decât în mod obișnuit.