Alegerile parlamentare
Analiştii politici sunt de părere că prezenţa alegătorilor români la urne, în ziua de 11 decembrie, se va menţine la un procent de 40- 50 la sută.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Noiembrie 2016, 09:57
Analiştii politici sunt de părere că prezenţa alegătorilor români la urne în ziua de 11 decembrie se va menţine, ca şi la scrutinul legislativ precedent, la un procent de 40- 50 la sută, potrivit Agerpres.
Analiştii şi sociologii Radu Magdin, Cristian Pîrvulescu, Alfred Bulai, Marius Pieleanu, Bogdan Ficeac şi Barbu Mateescu susţin că sărbătorile de iarnă nu reprezintă un factor determinant în privinţa prezenţei alegătorilor la urne, dar se aşteaptă ca aceasta să scadă în situaţia unor prognoze meteorologice nefavorabile.
În opinia lui Cristian Pîrvulescu, scăderea mobilităţii românilor la vot, din 1990 încoace, s-a datorat organizării separate a alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare.
Bogdan Ficeac crede că fixarea procentului de prezenţă în jurul a 40- 50 la sută se datorează faptului că "în general, clasa politică a dezamăgit".
Alfred Bulai vede o posibilă explicaţie pentru acest procent de prezenţă în faptul că românii şi-au pierdut interesul pentru alegerile parlamentare.
El susţine că electorii preferă, mai degrabă, să îşi exprime părerea prin vot când vine vorba de alegerea şefului statului sau de rezolvarea problemelor comunităţilor locale.
Barbu Mateescu nu exclude "probabilitatea de a se ajunge la cote semnificativ mai înalte" în privinţa prezenţei românilor la urne, iar Marius Pieleanu spune că, deşi în prezent participarea este cotată undeva la 40 de procente, este posibil ca aceasta "să crească sau să scadă în funcţie de cum vor evolua lucrurile în campania electorală".