Alegerile locale din toamnă și deschiderea negocierilor de aderare la UE, momentele cele mai notabile ale lui 2023 pentru Republica Moldova
Retrospectiva externă 2023.
Articol de Corneliu Rusnac, Radio Chişinău, 30 Decembrie 2023, 13:14
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 decembrie) - "Agenda globală - Retrospectiva externă 2023" - Realizator: Pavel Ionescu - Şi în 2023 Republica Moldova a fost obligată să suporte consecințele vecinătății cu războiul din Ucraina și mai ales presiunile constante și uneori foarte directe ale Rusiei.
Alegerile locale din această toamnă și deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană pot fi considerate însă momentele cele mai notabile ale anului ce se încheie.
Marcat de puternice tensiuni politice între puterea pro-europeană și opoziția pro-rusă, 2023 trebuie privit și ca o repetiție generală pentru scrutinele prezidențial și parlamentar ce vor urma în Republica Moldova în următorii doi ani.
Colegul nostru de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac relatează:
Reporter: La alegerile locale din noiembrie anul curent, majoritatea voturilor, aproximativ 30%, atât în cazul primarilor, cât și în consiliile raionale le-a obținut Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la putere.
Liderul acestui partid, Igor Grosu, care este și președinte al Parlamentului de la Chișinău, declara imediat după alegeri că PAS rămâne în continuare o echipă puternică la nivel local în Republica Moldova, în pofida ingerințelor din exterior, aluzie clară la Rusia.
Igor Grosu: Partidul Acțiune și Solidaritate a muncit într-o campanie dificilă, cu un amestec fără precedent din partea unei țări străine în treburile noastre interne, cu bani murdari și cu propagandă care a semănat neîncredere în societate.
Reporter: PAS a fost urmat de Partidul Socialiștilor, un partid pro-rus care a acumulat aproape 18% în consiliile raionale și a câștigat peste 15% din primării. Secretarul executiv al Socialiștilor, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, califica rezultatele alegerilor locale drept o înfrângere a partidului de la guvernare, în condiții în care, spunea el, PAS, controlând toată puterea în stat, nu a reușit să convingă cetățenii să-i voteze candidații.
Igor Dodon: Noi, socialiștii, în aceste condiții destul de dificile, de presiuni, am reușit să obținem un scor pe care îl considerăm foarte bun. Noi am obținut peste 100 de primari din turul întâi, inclusiv șase primari ai centrelor raionale.
Reporter: Analiștii politici văd acest scrutin local ca pe o repetiție generală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în 2024 și respectiv 2025. Moscova va face tot posibilul pentru a împiedica forțele pro-europene să ajungă iarăși la putere, spune analistul politic Ion Tăbîrță.
Ion Tăbîrță: Am avut alegeri locale, unii într-o anumită măsură, forțele pro-ruse cumva s-au înaripat. Avem alegerile prezidențiale, unde cei de la Moscova vor avea scopul ca anumiți candidați pro-ruși să acumuleze un scor mai mare în perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2025, care, în conformitate cu scenariile ţesute de către Moscova, de către geostrategii de la Kremlin, ar trebui să fie acea lovitură de grație aplicată parcursului european al Republicii Moldova.
Reporter: La scurt timp după aceste alegeri, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
În acest context, păstrarea cursului european al Chişinăului rămâne o condiție esențială pentru viitorul Republicii Moldova, potrivit lui Ion Tăbîrță.
În opinia sa, la parlamentarele din 2025, forțele pro-occidentale ar trebui să se unească pentru a câștiga și a asigura în continuare reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, lucru deloc imposibil ținând cont de rezultatul final al scrutinului local din acest an, la care partidele pro-europene, inclusiv PAS, au obținut în total peste 50% din voturi.