Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri prezidențiale: Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI

Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Alegeri prezidențiale: Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI
Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, Foto: Arhiva/ mai.gov.ro

Articol de Radiojurnal, 10 Noiembrie 2019, 09:35

Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog

RRA (10 noiembrie, ora 8:11) - Ascultăm chiar acum, în direct, de la Ministerul Afacerilor Interne, declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Monica Dajbog: "Bună dimineaţa. Mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră. La acest moment, vă pot confirma că efectivele Ministerul Afacerilor Interne, care au asigurat pe parcursul nopții paza secțiilor de votare din țară, le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar la ora 7:00 procesul de vot a început fără incidente deosebite. La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani.

534 de tineri au împlinit chiar astăzi această vârstă și pot vota pentru prima dată. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puști sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii pot vota la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul sau reședința. Alegătorul care însă astăzi se află în altă localitate decât cea unde își are domiciliul sau reședința poate vota în localitatea respectivă la orice secție de votare. De exemplu, un cetățean care are domiciliul în Galați și astăzi se află în Galați poate vota doar la secția de votare la care este arondat conform domiciliului. Dacă însă, de exemplu, se află în București, poate vota la orice secție de votare din București.

În ceea ce privește cetățenii care au domiciliul în București și se află astăzi în București, aceștia pot vota doar la secția de vot la care sunt arondaţi din sectorul unde își au domiciliul, deci nu pot vota la secțiile de votare din alt sector. Legislație electorală prevede și unele excepții. Persoanele care îndeplinesc funcția de membru al Biroului Electoral al Secției de Votare, operatorul de calculator, precum și persoanele care asigură menținerea ordinii în localul de vot, pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea. Persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul la vot.

Alegătorii netransportabil din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal. 627 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române au formulat cerere pentru a ajuta astăzi.

Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot în baza unui document de identitate valabil: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și în cazul elevilor din școlile militare carnetul de serviciu militar.

Alegătorii care votează în străinătate sau care votează în România, dar domiciliază în străinătate, pot vota cu pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar.

Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor județene și direcției din București să lucreze cu publicul și astăzi până la ora 21:00, pentru a permite cetățenilor care doresc să voteze. dar nu dețin documente de identitate valabile să își obțină cartea de identitate și să poată merge la vot. În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor mobilizate astăzi vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel național, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Pe parcursul zilei de astăzi, aproximativ 37.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați pentru asigurarea desfășurării alegerilor în condiții de maximă siguranță. 13.800 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative asigură ordinea publică la nivel național, iar 3.600 de specialiști au ca misiune soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alţi 20.000 de angajați ai MAI asigură paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară.

Președintele Biroului Electoral al Secției de Votare este obligat să ia toate măsurile pentru ca votarea să recurgă în bune condiții, inclusiv măsurile care privesc menținerea ordinii publice. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de vot, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, dar și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri. În această zonă de protecție a secțiilor de votare. este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota. Excepție fac membrii Biroului Electoral al Secției de Votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii publice, candidații, persoanele acreditate, dar și alte persoane expres prevăzute de lege. Pentru menținerea ordinii, președintele Biroului Electoral al Secției de Votare poate apelat la efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui Biroului Electoral al Secției de votare cu privire la menținerea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea sau consumul de bâuturi alcoolice în zona de protecție a localului de vot, în intervalul orar 7:00-21:00, precum și continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de vot să voteze sau să voteze un anumit candidat. Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, folosesc un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Vă reamintesc că și la aceste alegeri se folosește sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Împiedicarea prin orice miljoace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de vot se pedepsește cu închisoare de la doi la şapte ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta este comisă de un membru al Biroului Electoral al Secției de Votare pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Doamnelor și domnilor, efectivele Ministerul Afacerilor Interne sunt pregătite să gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea apărea pe parcursul procesului electoral. Așa cum a comunicat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, jurnaliștii vor avea acces pe tot parcursul zilei în Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, acolo unde sunt centralizate toate sesizările privind posibile incidente electorale şi este monitorizat modul de îndeplinire a misiunilor pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pe parcursul alegerilor. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a solicitat tuturor angajaților care au de desfășurat misiuni pe parcursul acestei zile să dea dovadă de maximă rigurozitate și echidistanță în îndeplinirea misiunilor. Vă mulțumesc pentru atenție! Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 11:30".

(editor online R.S.)

7 septembrie - "Ziua mondială de conştientizare Duchenne"
România 07 Septembrie 2024, 15:39

7 septembrie - "Ziua mondială de conştientizare Duchenne"

Palatul Victoria va fi luminat în roşu în această seară, în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de un tip sever de...

7 septembrie - "Ziua mondială de conştientizare Duchenne"
Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
România 07 Septembrie 2024, 13:42

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului

Principalele fraude sunt comise pe platforme de comerţ online.

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
România 07 Septembrie 2024, 13:39

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi

La Schitul de Sus, militarii au făcut un cordon de protecţie în faţa focului care a ameninţa casa unei familii şi au reuşit...

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
România 07 Septembrie 2024, 13:34

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ

Campania îi încurajează pe elevi, cadre didactice şi părinţi să sesizeze orice agresiune fizică, verbală sau emoţională,...

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
România 07 Septembrie 2024, 10:52

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate

În cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură formată din cetăţenii români şi bulgari,...

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
România 07 Septembrie 2024, 00:18

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat

Va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani.

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
România 07 Septembrie 2024, 00:10

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră

Între priorităţi este şi introducerea programării online pentru testarea necesară reducerii perioadei de suspendare a...

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
România 06 Septembrie 2024, 22:12

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală

Nici o firmă nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru furnizarea laptelui în unităţile de învăţământ. Elevii vor primi...

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală