Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri parlamentare: În cursă s-au înscris peste 30 de partide. LIVE UPDATES

Sunt mai mulți votanți la orașe decât la sate.

Alegeri parlamentare în România, 1 decembrie 2024. Foto: Agerpres

Articol de , 01 Decembrie 2024, 07:31

UPDATE: EXIT POLL - Camera Depuților: PSD 26%, AUR 19%, USR 15,5%, PNL 15,5%

UPDATE: Peste 113.000 de români au votat în Italia

UPDATE: 72.000 de români au votat în Spania

UPDATE: La 100 de ani, a mers la vot în haine de sărbătoare și cu o panglică tricoloră

UPDATE: Recomandare a Ambasadei României în Republica Moldova

UPDATE: Foarte mulți studenți au votat la Cluj

UPDATE: Ora 17:00 - Prezenţa la urne a ajuns la 42% din totalul numărului de alegători, cu mult peste participarea totală de la scrutinul de acum patru ani, dar şi de la cel pentru alegerile parlamentare din 2016. Pe primele locuri ca procent de alegători care au ajuns la urne se menţin judeţele Harghita, Olt şi Argeş, cu o rată de prezenţă peste media la nivel naţional. Ca număr de votanţi Bucureştiul conduce cu mai bine de 660.000 de alegători care şi-au exprimat opţiunile, iar în diaspora au votat până acum aproximativ 540.000 de cetăţeni români cu rezidenţa în străinătate.

UPDATE: Românii din Germania au ieșit și duminică în număr mare la vot, animați nu doar de responsabilitatea cetățenească pe care o au, ci și de vremea însorită.

UPDATE: Până la ora 15:00, au votat 33,26% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Românu, a anunțat că 50,75% dintre votanți sunt femei, 49,25% bărbați, 34,6% în mediul urban, respectiv 31,54% în mediul rural. Prezența la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel: 5,72% - alegători cu vârsta între 18 și 24 de ani, 10,04% - alegători cu vârsta între 25 și 34 de ani, 16,16% - alegători cu vârsta între 35 și 44 de ani, 40,31% - alegători cu vârsta între 45 și 64 de ani, 27,77% - alegători cu vârsta peste 65 de ani.

-----------------------------

Corespondentul RRA Bogdan Isopescu spune că săptămâna trecută, la primul tur pentru prezidențiale, în Belgia s-au prezentat la vot 41.000 de români, iar acum fluxul către secții este similar. În Belgia trăiesc aproximativ 130.000 de români cu drept de vot, pentru care autoritățile au organizat 29 de secții. Cele mai multe secții de vot sunt în capitala Bruxelles - 12 la număr, acolo unde sunt și cei mai mulți români.

_______________________

Peste cinci milioane de români s-au prezentat la vot până la ora 14.00, ceea ce înseamnă o prezență la urne de peste 28% la nivel național. Potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă sunt circa 600.000 de votanți mai mulți în orașe decât la sate. Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la miezul nopții, în cazul în care mai sunt alegători la rând care așteaptă să voteze.

_________________________________

MAI a anunţat că procesul electoral s-a desfăşurat până acum fără incidente deosebite. În total, au fost înregistrate 19 sesizări de posibile incidente electorale.

___________________

Prezență masivă la vot la alegerile parlamentare în desfășurare: participarea la vot la ora 13.00 este de peste 22 de procente.

______________________

Oamenii politici s-au prezentat la urne încă de dimineață: mesajele oamenilor politici pentru alegători.

________________________

Italia: O prezență ridicată se înregistrează și în localitățile de lângă marile orașe în care există biserici ortodoxe românești.

____________________

Peste 35.000 de români basarabeni au votat în cele 59 de secţii deschise în Republica Moldova.

______________________

Prezența la urne în județul Covasna este de aproape 16%, mai mare decât la alegerile prezidențiale de săptămâna trecută.

_______________________

În judeţul Hunedoara sunt aşteptaţi la urne peste 363.000 de alegători cu drept de vot.

_______________

Preşedintele SOS România, Diana Şoşoacă, a votat la Liceul "Traian" din Capitală. La ieşirea de la urne, i-a îndemnat pe români să voteze în conformitate cu prevederile Constituţiei.

Diana Șoșoacă: Poporul măcar atât să facă: să iasă la vot și să pună ștampila în conformitate cu Articolul 1 al Constituției și să voteze pe cei care vor un stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil.

_________________________

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat opţiunea politică în comuna sa natală Cârţa, din judeţul Harghita. El i-a îndemnat pe oameni să meargă la vot şi să aleagă raţional.

Kelemen Hunor: Să meargă la vot în primul rând şi să voteze rațional, să se gândească la copii, să se gândească la părinți, să se gândească la tot ce urmează să se întâmple cu noi, fiindcă trăim vremuri complicate.

____________________

Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a spus că a dat un vot pentru parcursul european şi euroatlantic al ţării noastre, pentru democraţie şi libertate.

Ludovic Orban: Haideţi, chiar dacă avem opţiuni diferite, să fim uniţi, uniţi în diversitate şi să sărbătorim cu dragoste de ţară şi faţă de compatrioţi această sărbătoare naţoinală! Am votat pentru libertate, pentru o Românie patrie a fiecărui cetăţean al său, o Românie în NATO, în UE.

________________________

Premierul Marcel Ciolacu a spus că a votat pentru traseul european şi nord-atlantic al României.

Marcel Ciolacu: Am votat ca România să fie în continuare și în spațiul Schengen şi în Uniunea Europeană și în NATO. Eu cred că astăzi e o zi foarte importantă pentru noi toți românii, să ne continuăm drumul european și nord-atlantic.

___________________

Candidatul independent la funcţia de preşedinte, Călin Georgescu a mers la urne alături de soţie.

Călin Georgescu: Astăzi am votat pentru ca binele să învingă răul. Am votat pentru pace, nu pentru război. Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată total neamului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România.

___________________

La Paris a votat și scriitorul Matei Vișniec, unul dintre cei mai cunoscuți români din Franța.

Matei Vişniec: România este într-un moment absolut decisiv al istorii sale. Cei care propăvăduiesc această răsucire mentală, afectivă, economică, politică, militară ș.a.m.d. sunt, de fapt, oameni iresponsabili. Dacă românii nu se trezesc, vor plăti din greu alte generații cu un preț de sânge și mai mare ca să obțină ceea ce românii au obținut în 1989.

_________________________

Un îndemn către români să iasă în număr mare la vot a venit şi de la preşedintele USR, Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidenţiale.

Elena Lasconi: Am votat cu gândul că o să continuăm pe linia europeană și euroatlantică și am votat de aici, de la Câmpulung, unde a avut loc cea mai longevivă mișcare de rezistență împotriva comunismului. Am votat pentru România, pe care o iubesc și pe care sunt sigură că o iubiți cu toții.

________________________

Preşedintele Klaus Iohannis a spuns că a votat pentru o Românie europeană şi a îndemnat toţi cetăţenii să iasă la vot. Şeful statului a punctat importanţa alegerilor de astăzi, în condiţiile în care legislativul adoptă legi şi votează Guvernul.

Klaus Iohannis: Este foarte important de ştiu cum să ne poziționăm când venim la vot. Românii au ales calea euroatlantică, şi au ales-o bine. Și suntem bine integrați în Uniunea Europeană, suntem bine poziționați și foarte respectați în NATO. În concluzie, poftiți la vot! Eu am votat pentru o Românie europeană.

____________________________

Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Românu, prezența la vot până la ora 9:00 era de 4,44% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, din care 46,67% femei și 53,33% bărbați, 5,16% în mediul urban, respectiv 3,52% în mediul rural.

_________________________

În străinătate, până la această oră peste 170.000 de români au mers la urne pentru a-și alege reprezentanții în viitorul legislativ. Cea mai mare participare la vot se înregistrează în Marea Britanie, Germania și Italia.

_________________

Președintele AUR, George Simion, a votat în această dimineață la Colegiul Național Unirea din județul Vrancea. El a declarat că a mers la secția de votare cu gândul la viitorul României.

_________________

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a votat la Oradea şi a lansat un îndemn la vot tuturor românilor, cărora le-a urat la mulţi ani. El a făcut şi un apel la unitate.

_________________

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la vot pentru a-și alege noul Parlament, mai precis Senatul și Camera Deputaților pentru următorii patru ani. Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis cu puțin timp în urmă. Redactorul nostru Petruța Obrejan, care se află la Biroul Electoral Central și ne oferă informații legate de procesul de votare.

Reporter: 465 de parlamentari vor fi aleși în urma votului de astăzi, 331 de deputați și 134 de senatori pentru un mandat de patru ani. Și trebuie să știți că o persoană nu poate fi aleasă simultan deputat și senator. Candidații vor fi aleși prin scrutin de listă, conform principiului reprezentării proporționale. În acest sens, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat un senator la 168.000 de locuitori.

La alegerile de astăzi sunt înscrise 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale și vor candida doar persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară. Iar pentru a fi aleși în Camera Deputaților, candidații trebuie să aibă cel puțin 23 de ani, iar pentru Senat 33.

După cum bine știți, secțiile de votare s-au deschis în urmă cu câteva minute și se vor închide la orele 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru a vota toate persoanele prezente în secție, dar și cele care încă mai așteaptă să-și exercite acest drept constituțional. Spre deosebire de alegerile pentru președintele României, la alegerile de astăzi se poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde alegătorii își iau domiciliul sau reședința.

Pentru a vota trebuie să aveți 18 ani, să nu vă fie interzis dreptul de a alege și, în plus, aveți nevoie de un act de identitate valabil - carte de identitate, pașaport, inclusiv carnet militar. La secția de votare veți primi un singur buletin de vot pe care veți regăsi listele de candidați din partea partidelor politice și candidații independenți înscriși în cursa pentru un loc în Parlament și va trebui să aplicați ștampila în dreptul partidului sau alianței candidatului ales.

Fără apă caldă și căldură în mai multe zone din București
România 31 Martie 2025, 14:36

Fără apă caldă și căldură în mai multe zone din București

Termoenergetica anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare ale rețelei termice în mai multe zone ale...

Fără apă caldă și căldură în mai multe zone din București
Un profesor din județul Prahova a fost arestat preventiv pentru agresiuni împotriva minorilor
România 31 Martie 2025, 14:34

Un profesor din județul Prahova a fost arestat preventiv pentru agresiuni împotriva minorilor

Un profesor de educație fizică a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce ar fi agresat sexual un băiat și ar fi...

Un profesor din județul Prahova a fost arestat preventiv pentru agresiuni împotriva minorilor
Ceremonia de la Constanţa de deschidere a exerciţiului multinaţional "Sea Shield"
România 31 Martie 2025, 13:25

Ceremonia de la Constanţa de deschidere a exerciţiului multinaţional "Sea Shield"

Este cel mai complex eveniment de instrucţie organizat de Forţele Navale Române, la care participă peste 2.500 de militari...

Ceremonia de la Constanţa de deschidere a exerciţiului multinaţional "Sea Shield"
Numărul comunelor din Sălaj fără medic de familie a ajuns la treisprezece
România 31 Martie 2025, 13:18

Numărul comunelor din Sălaj fără medic de familie a ajuns la treisprezece

Se adâncește astfel criza sanitară cu care se confruntă județul.

Numărul comunelor din Sălaj fără medic de familie a ajuns la treisprezece
Aplicația INFOMama, informații și servicii medicale pentru femei însărcinate și mame
România 31 Martie 2025, 13:02

Aplicația INFOMama, informații și servicii medicale pentru femei însărcinate și mame

Organizația "Salvați Copiii" România lansează marți, la Senat, aplicația mobilă INFOMama, un proiect inovator destinat...

Aplicația INFOMama, informații și servicii medicale pentru femei însărcinate și mame
Olimpiada de Matematică se desfășoară la Botoşani
România 31 Martie 2025, 12:24

Olimpiada de Matematică se desfășoară la Botoşani

Participă aproape 370 de elevi.

Olimpiada de Matematică se desfășoară la Botoşani
Transferul încărcăturii de acid sulfuric din cisterna răsturnată a fost încheiat
România 31 Martie 2025, 11:31

Transferul încărcăturii de acid sulfuric din cisterna răsturnată a fost încheiat

Autoritățile au fost nevoite să evacueze din zonă 28 de persoane, dintre care șase minori.

Transferul încărcăturii de acid sulfuric din cisterna răsturnată a fost încheiat
Cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter în judeţul Buzău
România 31 Martie 2025, 09:27

Cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter în judeţul Buzău

Un cutremur slab s-a produs luni dimineaţă în judeţul Buzău.

Cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter în judeţul Buzău