Alegeri în Republica Moldova
Cetăţenii din Republica Moldova, aflaţi pe teritoriul României, pot vota la cele opt secţii deschise în întreaga țară.
Articol de Ionuţ Dragu, 28 Noiembrie 2010, 11:41
Republica Moldova votează pentru un nou Parlament, în cadrul unui scrutin anticipat.
După mai multe încercări nereuşite ale actualului legislativ de a desemna un preşedinte al ţării, se aşteaptă ca alegerile de astăzi să ducă la stabilitate politică.
În Republica Moldova, aproape 23% dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale au votat până la ora 12:00.
Prezenţa la urne este cu câteva procente mai mică decât cea înregistrată la aceeaşi oră, la alegerile parlamentare de anul trecut, însă de peste două ori mai mare decât la referendumul din 5 septembrie - precizează secretarul general al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan
Printre cei care au mers la urne se numără numeroşi politiceni, între care preşedintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, liderul Alianţei "Moldova Noastră", Serafim Urechean, şi liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin.
Secţiile de votare se vor închide la ora 21:00, când vor fi date publicităţii şi rezultatele unor sondaje la ieşirea de la urne.
Secţii de vot în România pentru scrutinul din Republica Moldova
Cetăţenii moldoveni, care se află duminică în România, îşi pot exercita dreptul de vot în opt secţii amenajate la Bucureşti, la sediul ambasadei şi la la secţia consulară, precum şi în oraşele Iaşi, Timişoara, Cluj Napoca, Galaţi, Braşov şi Constanţa.
Până la ora 12, cei mai mulţi alegători s-au prezentat la secţia deschisă la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, din Aleea Alexandru.
Potrivit reporterului Radio România, Florentina Varga, aproximativ 200 de persoane şi-au exprimat opţiunea de vot, în faţa secţiei de votare aşteptând ale aproximativ 100 de persoane.
Potrivit corespondentului România Actualităţi din judeţul Timiş, Manuela Stănescu, cetăţenii moldoveni din România, chemaţi la urne, pot vota şi în Timişoara.
O secţie a fost special amenajată la Colegiul de Artă Ion Vidu, de pe strada Cluj, numărul 12, şi este deschisă până la ora 21.
Pana la ora 12, la Timisoara au votat 19 persoane, 11 aflate pe lista, iar 8 pe liste suplimentare.
Alegătorii pot vota pe baza paşaportului, inclusiv expirat, sau a livretului de marinar.
Cetăţenii moldoveni cu drept de vot din Constanţa sunt aşteptaţi ţi ei la urne.
Anatol Tinica, secretarul biroului secţiei de votare din Constanţa, citat de corespondentul Radio România, Mona Constantinescu, a declarat că în Constanţa se află aproximativ 600 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot.
Dintre aceştia, 250 sunt elevi şi studenţi.
Pe listele permanente au fost înscrise 40 de personae, urmând ca restul de persoane să voteze pe liste suplimentare.
Până la ora 9.00, la singura secţie de votare din Constanţa, îşi exprimaseră opţinea electorală, 15 persoane.
La Iaşi sunt asteptăţi peste 3.000 de studenţi basarabeni care învaţă în judeţele Moldovei.
Potrivit corespondentului Radio România, Raluca Daria Diaconiuc, sectia de votare din Iaşi este amenajată în incinta Consulatului General al Republicii Moldova, de pe strada Gavriil Musicescu.
Până la ora 12,19 persoane au venit să voteze, primul cetăţean basarabean exprimându-şi dreptul de vot la ora 7 şi 10 minute.
Alegerile se derulează fără probleme la Galaţi
De la ora 7.00 şi până la ora 11.00, la secţia de votare nr. 350, din municipiul Galaţi, la urne s-au prezentat 16 cetăţeni ai Republicii Moldova.
Potrivit preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare nr. 350 Galaţi, Lilia Rusu, citată de corespondentul Radio România, Maria Măndiţă, procesul de vot se desfăşoară fără probleme.
Secţia de votare nr. 350 Galaţi este amenajată în incinta Universităţii "Dunărea de Jos" din municipiul Galaţi, sediul aflându-se pe strada Domnească la nr. 47.
Potrivit declaraţiilor Liliei Rusu, pe listele electorale permanente se află înscrise 44 de persoane, însă, în realitate, numărul cetăţenilor moldoveni din Galaţi este de câteva mii, având în vedere că numai la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi învaţă 600 de studenţi basarabeni.
Pentru scrutinul de duminică, la Galaţi, la secţia de votare au fost aduse 2.500 de buletine de vot.
Cetăţenii Republicii Moldova care doresc să voteze trebuie să aibă asupra lor fie paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova, chiar dacă este expirat, fie livretul de marinar.
Cu ocazia exprimării votului de către cetăţenii Republicii Moldova, la referendumul, care a avut loc pe 5 septembrie 2010, la nivelul municipiului Galaţi au votat, în total, 170 de persoane, iar pe listele electorale permanente erau înregistraţi 31 de cetăţeni.