Alcoolemia de 2‰, "permisă prin modificarea Codului Rutier"
Liderii USL spun că va fi modificat Codul Rutier prin ordonanţă de urgenţă pe motiv că guvernul legiferează mai rapid decât parlamentul.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Octombrie 2013, 19:08
Codul Rutier ar urma să fie modificat prin ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern pentru că a fost discutat deja de parlamentarii interesaţi, au declarat liderii USL.
După adoptarea modificărilor, şoferii care nu plătesc în cel mult 30 de zile amenzile vor avea suspendat dreptul de a conduce.
Premierul Victor Ponta a declarat că ministerul finaţelor ar urma să înfiinţeze un cont unic pentru amenzile de circulaţie, astfel încât poliţiştii să poată verifica dacă trebuie sau nu suspendat dreptul de conducere al unui şofer.
"Am găsit o soluţie, o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică, la 30 de zile după, că în acel cont unic nu s-a plătit amenda", a spus Victor Ponta.
Prevederi europene privind alcoolemia
O altă noutate, cel puţin în actuala formă modificată a Codului Rutier, este faptul că alcoolul la volan va fi pedepsit doar în cazul în care şoferul este depistat cu o concentraţie de peste 2‰.
În acelaşi timp însă, limita de alcoolemie pentru încadrarea la infracţiune va fi redusă de la 0,8 la 0,5.
"Am aplicat regulile europene referitoare la consumul de alcool, deci până la 0,2 nu este nici măcar contravenţie, dar de la 0,2 la 0,5 este contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 este infracţiune", a spus Victor Ponta.
Chiar dacă în mod normal o modificare atât de importantă ca cea a codului rutier ar trebui adoptată prin proiect de lege după dezbateri în parlament, liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au anunţat că, după discuţii cu parlamentari ai puterii, în cursul zilei de marti, foarte probabil va fi preferată adoptarea modificărilor prin ordonanţă de urgenţă.
Urgenţa înăspririi sancţiunilor pentru şoferi a fost explicată de premier prin faptul că în fiecare zi au loc accidente, iar guvernul legiferează mai rapid decât parlamentul.