Al treilea elicopter IAR 330 Puma Naval, livrat MApN
IAR Braşov a livrat astăzi către Ministerul Apărării Naţionale cel de-al treilea elicopter 330 Puma Naval destinat operaţiunilor de luptă şi salvare pe mare.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 17 Decembrie 2015, 21:01
IAR Braşov a livrat astăzi către Ministerul Apărării Naţionale cel de-al treilea elicopter 330 Puma Naval destinat operaţiunilor de luptă şi salvare pe mare.
La ceremonia de predare-primire organizată la sediul societăţii IAR Ghimbav au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc, viceprim-ministru și Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, contraamiralul Alexandru Mîrsu, şeful Statului Major al Forţelor Navale şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.
Reprezentanții IAR Ghimbav au prezentat invitațiilor datele tehnice ale elicopterului, fabrica în care s-a produs acest model, iar apoi o demonstraţie de zbor a ultimului model fabricat la Ghimbav.
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc a remarcat, în discursul său, faptul că România poate produce un astfel de model de elicopter extrem de complex
Audio: ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc
Cele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval au făcut parte dintr-un program derulat pe o perioadă de zece ani în valoare totală de peste 200 milioane lei, costul unui aparat fiind, în jur de 65 milioane lei/aparat modernizat.
Ministrul Motoc a mai precizat că aceste elicoptere şi modul lor de operare în raport cu fregatele pe care le deservesc au fost deja testate cu succes în operaţiunea Atalanta în Oceanul Indian şi în operaţiunile desfăşurate la Marea Medirerană.
La rândul său, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a spus că demonstraţia de la IAR Ghimbav este o dovadă că industria română de apărare poate să satisfacă cerinţele armatei române și că viitorul și dezvoltarea companiei IAR Ghimbav depinde de managementul său.
Audio: ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc
Prin programul finalizat astăzi, Statul Major al Forţelor Navale primeşte în dotare elicoptere capabile a fi operate de la bordul fregatelor tip F22 şi care să răspundă cerinţelor operaţionale pentru lupta anti-submarin (descoperirea, identificarea, clasificarea, urmărirea şi atacul ţintelor submarine), lupta împotriva navelor de suprafaţă (descoperirea, identificarea, clasificarea, urmărirea şi atacul ţintelor de suprafaţă, inclusiv coordonarea atacului navei de baza asupra ţintelor de dincolo de orizont), efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, a misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, a misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală) şi efectuarea misiunilor anti- terorism şi anti-piraterie.
Programul Puma Naval a început în anul 2005. În perioada 2005-2008, s-a derulat etapa E1.
Calificarea elicopterului în această configuraţie s-a realizat în mai 2007, iar livrările s-au efectuat până în decembrie 2008.
În perioada 2008-2011 s-a desfăşurat etapa E2A, care a constat în integrarea unor importante echipamente, sisteme şi instalaţii.
Calificarea elicopterului în configuraţia etapei E2A s-a efectuat în iunie 2011, iar recepţia celor trei elicoptere s-a desfăşurat până în noiembrie 2011.
În cursul anului 2012, pentru efectuarea misiunilor anti-piraterie, s-au realizat capabilităţi şi s-au montat pe elicopter mitraliere calibrul 7.62 și 12.7 mm.
La sfârşitul aceluiaşi an, s-a încheiat contractul corespunzător fazei 2B (divizata în două subfaze), care a constat în integrarea sistemului de lansare geamanduri radio-acustice, a sistemului automat de identificare a navelor, a sistemului de lansare torpile, precum şi a celui de rezervoare suplimentare largabile.
Elicopterele IAR-330 Puma Naval au participat, împreună cu fregatele de la bordul cărora operează, la exerciţii militare precum şi la misiuni anti-piraterie sau de monitorizare a imigraţiei.
Finalizarea programului Puma Naval contribuie la creşterea capacităţii operaţionale a Forţelor Navale ale României, mai ales în domeniul căutării, detecţiei şi luptei împotriva submarinelor şi al navelor de suprafaţă inamice, independent sau în cooperare.
IAR S.A. Braşov este o companie cu capital mixt de stat (cca 65%) şi privat. De la înființarea sa în anul 1968 IAR a produs peste 365 de elicoptere 316B Alouette III şi 330L Puma sub licenţa Aerospaţiale (în prezent Airbus Helicopters).
În ultimii ani, IAR S.A. s-a concentrat asupra activităţilor de mentenanţă a aeronavelor fabricate, precum şi de modernizare a flotelor de elicoptere.