Al. Rafila: Remdesivir, primul medicament care tratează infecția Covid-19
Articol de Radiojurnal, 21 Aprilie 2020, 08:11
Peste 100 de pacienţi cu forme grave de COVID-19 din diverse ţări ale lumii care au fost trataţi cu medicamentul inovativ american "Remdesivir" s-au videcat - spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
El a spus, aseară, la un post de televiziune, că acest medicament, dezvoltat iniţial pentru infecţia cu virusul Ebola, este încă în fază de testare, iar o autorizare pentru fabricarea lui în masă ar putea fi emisă în toamnă.
Alexandru Rafila: Studiul de fază 3, care întruneşte 4 mii de pacienţi din toată lumea, 2.400 din ei cu forme grave şi 1.600 dintre ei cu forme moderate, a avut un prim răspuns. Primul site care a terminat studiul clinic a fost Spitalul din Chicago, a inclus 125 de pacienţi, dintre care 113 cu forme grave, cu două excepţii, cu două decese, toţi ceilalţi pacienţi s-au videcat într-un interval în general nu mai lung de o săptămână.
Este primul medicament, care, sperăm, să fie un medicament aprobat ca medicament etiologic, adică al cauzei, al infecţiei. Celealte medicamente pe care pe utilizăm în momentul de faţă sunt implicate în reducerea efectelor. În toamnă, cred că "Remdesivir"-ul ar putea să fie deja autorizat şi să fie fabricat, dacă lucrurile merg bine.
Realizator: În România s-au înregistrat până acum aproape 9 mii de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 478 de decese.
(PH)