Al doilea focar de pestă porcină in judeţul Brăila
În Judeţul Brăila a fost descoperit un al doilea focar de pestă porcină africană în localitatea Berţeştii de Jos, iar medicii veterinari au luat deja primele măsuri.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 17 Iulie 2018, 22:10
În Judeţul Brăila a fost descoperit astăzi un al doilea focar de pestă porcină africană în localitatea Berţeştii de Jos, iar medicii veterinari au luat deja primele măsuri.
Prima dată, virusul a fost depistat în Insula Mare a Brăilei, porci din mai multe gospodării fiind eutanasiaţi.
Medicii veterinari brăileni sunt în plină operaţiune preventivă de eutanasiere a unui număr de 100 de porci în localitatea Berţeştii de Jos, unde s-a confirmat virusul pestei porcine.
Iniţial Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost sesizată pentru intervenţia eutanasierii a 24 de porci dintr-o gospodărie la care s-a confirmat prezenţa pestei porcine africane.
Ca prime măsuri, medicii veterinari au montat un filtru rutier cu scopul de a dezinfecta autoturismele, care tranzitează localitatea Berţeştii de Jos.
După cum a declarat medicul veterinar Gicu Drăgan, prima dată virusul pestei porcine africane a fost confirmat pe data de 4 iulie în localitatea Frecăţei din Insula Mare a Brăilei.
Toate gospodăriile au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.
Şi tot astăzi, în localitatea Olosig din Judeţul Bihor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a descoperit patru focare de pestă porcină africană.
Probele recoltate au confirmat evoluţia focarelor.
Încă de săptămâna trecută, Prefectura Bihor a anunţa închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ.
Totuşi, situaţia cea mai dificilă rămâne în Judeţul Tulcea, unde doar 230 de porci au fost ucişi preventiv de către medicii vetrinari în campania desfăsurată săptămâna trecută în şase comune.
Alte câteva sute au murit din cauza virusului pestei porcine africane, iar cei mai mulţi au fost sacrificaţi de către proprietar pentru consumul propriu spre nemulţumirea autorităţilor.