Ajutorul social ar putea să nu mai fie acordat de primării
Executivul de la Bucureşti a trimis parlamentului un proiect de lege prin care venitul minim garantat nu va mai fi acordat de către primării, ci de către agenţiile pentru prestaţii sociale.
Articol de Angela Bârgoan, 26 August 2010, 09:19
Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care venitul minim garantat nu va mai fi acordat de către primării, ci de agenţiile pentru prestaţii sociale.
De asemenea venitul minim garantat va fi stabilit luând în calcul şi activele mobile sau imobile deţinute de solicitanţii ajutorului social.
Proiectul anulează astfel rolul primăriilor de a decide acordarea acestor drepturi.
În plus, sunt prevăzute şi sancţiuni financiare pentru primarii care au aprobat nejustificat un dosar, dar şi pentru solicitanţii care fac declaraţii false sau nu anunţă modificările intervenite pe parcurs.
Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a precizat că verificările efectuate până acum demonstrează necesitatea unor reguli mai stricte.
Potrivit ministrului muncii, "la cei aproape 50% dintre posesorii de astfel de venit din ţară, pe care am reuşit să-i controlăm până acum, circa 25% nu îndeplineau condiţiile legale, aveau o serie întreagă de nereguli, nu îndeplineau condiţiile de venit, nu îndeplineau condiţiile de cerere de loc de muncă ş.a.m.d.".
Un măr pe zi şi acţiuni educative pentru elevii din gimnaziu
Totodată, executivul a adoptat şi o ordonanţă privind subvenţionarea ratei dobânzii pentru creditele luate de fermieri pentru producţie, până la sfârşitul anului 2010.
De asemenea, peste 1,7 milioane de elevi din clasele I-VIII vor beneficia zilnic de câte un măr şi vor participa la acţiuni educative despre alimentaţia sănătoasă, în urma aplicării programului "Fructele în şcoli" în anul şcolar următor.
Guvernul mai propune prin proiectul de lege aprobat anchete sociale mai stricte şi sancţiuni pentru cei care aprobă sau completează declaraţii false.
Proiectul de lege a fost trimis parlamentului spre dezbatere şi aprobare în procedură de urgenţă, intenţia guvernului fiind aceea de a-l aplica începând cu 1 ianuarie 2011.
Potrivit majorării de 15% de la 1 iulie 2009 nivelul lunar al venitului minim garantat este de 125 de lei pentru o singură persoană, 225 de lei pentru familiile formate din două persoane, 313 lei pentru cele formate din trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane şi câte 31 de lei pentru fiecare altă persoană din familie care au mai mult de cinci componenţi.