Ajutor financiar pentru costurile generate de închiderea a patru mine de cărbune din Valea Jiului
Comisia Europeană a abrobat 790 milioane euro pentru ca statul român să poată închide minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2024, 23:26
Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 790 de milioane de euro pe care statul român urmează să îl acorde pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului. Este vorba de Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan. Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, această măsură va ajuta România să elimine treptat producţia de cărbune până în 2032, în conformitate cu angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi cel privind aşa-numita tranziţie justă către o economie fără emisii poluante.
Beneficiari vor fi Complexul Energetic Valea Jiului, care gestionează cele patru mine şi centrala electrică de la Paroşeni. Banii vor acoperi costurile sociale pentru lucrătorii care şi-au pierdut sau care îşi vor pierde locurile de muncă, dar şi pe cele legate de lucrările de siguranţă şi reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine.
În acest scop, fondurile vor fi folosite pentru securizarea puţurilor de mină, repararea daunelor provocate de minerit asupra mediului şi recultivarea terenurilor. Pentru a duce la bun sfârşit procesul de închidere a minelor, Complexul Energetic Valea Jiului a scos în această toamnă peste 300 de posturi la concurs.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Ilie Pintea, în zonă, este nevoie de muncitori pentru a pune în siguranţă zăcămintele la minele Lonea şi Lupeni: Complexul Energetic Valea Jiului are aproximativ 2.200 de angajaţi, după ce în septembrie a scos la concurs aproape 300 de posturi. Însă angajările continuă, pentru că mulţi din cei care au promovat concursul au renunţat, din cauza condiţiilor dificile de muncă din subteran. De asemenea, şi procedurile pentru angajarea unui director general au fost reluate în urma unor vicii de procedură sesizate de sindicat, postul fiind ocupat interimar, după ce fostul manager a demisionat în luna august, fiind anchetat într-un dosar care vizează pontaje fictive şi fraudarea unor angajări. Cele patru exploatări miniere care au rămas în activitate produc aproximativ 1.000 de tone de huilă pe zi, cantitate insuficientă pentru funcţionarea Termocentralei Paroşeni, care are nevoie de minim 2.000 de tone de huilă în 24 de ore. Chiar dacă ar avea suficient combustibil, termocentrala este în reparaţii până în decembrie, aşa că nu produce energie pentru Sistemul Energetic Naţional şi singura sursă de venit a companiei este ajutorul de stat. În ciuda productivităţii aproape inexistente, angajaţii au beneficiat de o majorare salarială în luna septembrie şi, conform Contractului Colectiv de Muncă, primesc cinci prime pe an, acordate cu diverse prilejuri, următoarele două urmând să fie plătite luna viitoare.