Ajutoare pentru "fermierii afectați de vremea extremă"
Fermierii afectaţi de fenomenele meteo severe din acest an pot depune, până pe 7 noiembrie, cereri pentru ajutoare băneşti de la stat.
Articol de Mihai Bădescu, 13 Octombrie 2014, 13:30
Fermierii afectaţi de fenomenele meteo severe din acest an pot depune, până pe 7 noiembrie, cereri ca să primească ajutoare băneşti de la stat.
Plata urmează să se facă într-o singură tranşă, până la 31 decembrie.
Suma pe care o alocă Guvernul pentru a compensa efectele vremii este variabilă, dar nu poate depăşi 15.000 de euro pentru o exploataţie agricolă.
În judeţul Mehedinţi, suprafaţa calamitată este de peste 5.000 de hectare, dar pentru a primi banii fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Din cauza ploilor fermierii nici n-au mai putut recolta culturile şi au pierdut şi banii pe asigurări.
Cornel Stroescu, preşedinte APA Mehedinţi: "Cea mai gravă situaţie a fost zona Bălăciţa, unde au fost inundaţiile în primăvară, şi după aceea, în vară, unde a fost grindină, ploi torenţiale.
"Nici nu s-a mai putut recolta, până la urmă, grâul, orzul şi rapiţa. fermierii nu au mai fost despăgubiţi de companiile de asigurări", a afirmat Cornel Stroescu.
Hotărârea de Guvern, adoptată recent, prin care fermierii vor fi despăgubiţi este pentru foarte mulţi o gură de oxigen, numai că despăgubirile se acordă în anumite condiţii.
Monica Lungu, purtător de cuvânt Direcţia Agricolă: "Oamenii trebuie să depună cerere la Direcţia pentru Agricultură Mehedinţi, să fie înscrişi în registrul Agricol de la primărie şi să aibă întocmit un proces verbal de constatare a pagubelor, constituit la vremea când s-au produs pagubele, conform Ordinului prefectului", a afirmat Monica Lungu.
Despăgubirile variază între 335 de lei pe hectar pentru sectorul vegetal şi 500 de lei sau 1.200 de lei pe hectar pentru sectorul viticol şi pomicol.