Ajutoare pentru familiile minerilor decedaţi la Uricani
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a spus că guvernul va promova o hotărâre de guvern pentru suplimentarea ajutoarelor acordate familiilor celor cinci mineri care şi-au pierdut viaţa la Uricani.
Articol de Ilie Pintea, 06 Februarie 2011, 12:47
După cea de-a doua explozie care s-a produs sâmbătă noaptea, în jurul orei 23, specialiştii care coordonează ancheta au sistat activităţile în zonă, urmând să decidă duminică când se va intra din nou în subteran pentru recoltarea probelor necesare expertizei.
Deocamdată nu există date de la faţa locului cu privire la concentraţia de metan prezentă în abataj, aşa că experţii nu vor să rişte producerea unei noi deflagraţii.
Explozia în care şi-au pierdut viaţa cei cinci mineri a readus în discuţie problemele grave cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului.
Ortacii se plâng de condiţiile proaste de lucru şi de lipsa materialelor necesare, care fac din mină un loc de muncă extrem de periculos.
Ei spun că se munceşte în condiţii extrem de grele şi că nu ştii niciodată dacă mai ieşi din mină la terminarea şutului.
Pe de altă parte, administraţia spune că, după tragedia de acum doi ani de la mina Petrila s-au făcut investiţii în securitatea muncii, dar asemenea evenimente rămân supuse hazardului.
Directorul Compania Naţională a Huilei, Constantin Jujan, declara că s-a investit în aparatură de ultimă oră pentru detectarea metanului şi că anul trecut a fost primul din istoria mineritului fără nici un accident mortal.
Ministrul economiei spune că se caută finanţări pentru sprijinirea mineritului
La Petroşani se află ministrul economiei, Ion Ariton, şi cel al muncii, Ioan Botiş, care s-au întâlnit cu specialiştii Companiei.
În ceea ce priveşte posibila închidere a minei Uricani, Ion Ariton a declarat că nu a fost luată încă nici o decizie cu privire la închiderea vreunei exploatări şi a precizat că se caută soluţii de finanţare a acestui domeniu.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a spus că guvernul va promova o hotărâre de guvern pentru suplimentarea ajutoarelor acordate familiilor îndoliate şi a precizat că ministerul său susţine crearea de noi locuri de muncă în zonă.
Comisia de anchetă va începe luni audierile pentru a stabili cauzele producerii tragediei, iar la mina Uricani va fi pusă în funcţiune o instalaţie de inertizare cu azot a gazului metan, pentru ca în abatajul afectat să se poată intra în siguranţă.
Sâmbătă după amiază cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-o explozie care a avut loc în subteranul minei Uricani din Valea Jiului, cea mai probabilă cauză a tragediei fiind o acumulare a gazului metan.
Câteva ore mai târziu, deflagraţia a fost urmată de o replică, însă din fericire fără victime.
O echipă mixtă de anchetă investighează cauzele şi împrejurările în care a avut loc acest nedorit evenimen, care aduce din nou în discuţie siguranţa muncii în subteran.
Potrivit informaţiilor oficiale, cei cinci lucrau la revizia unor componente electrice aflate într-o galerie principală, la 300 de metri adâncime, şi au fost daţi dispăruţi la ieşirea din schimbul doi, când nu au revenit la suprafaţă.