Ajutoare pentru căldură
Vineri, la Brăila, în Consiliul Local Municipal s-a stabilit procentul de sprijin financiar acordat de municipalitate pentru încălzirea familiilor cu venituri reduse în iarna care urmează.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 30 Septembrie 2011, 15:18
Vineri, la Brăila, în Consiliul Local Municipal s-a stabilit procentul de sprijin financiar acordat de municipalitate pentru încălzirea familiilor cu venituri reduse în iarna care urmează.
Pentru majoritatea beneficiarilor preţul încălzirii în iarna care vine este aproape la fel cu cel de anul trecut, ba chiar un pic mai mic, iar pentru familiile cu venituri mai mari de 1082 lei/persoană costul căldurii va fi cu aproximativ 100 lei mari mare pentru fiecare Gigacalorie consumată.
Varianta de lucru si baza de calcul de la care s-a plecat în schema gândită de municipalitate este un preţ de producţie al unei gigacalorii de 343 lei, la care se aplică, pe de o parte, cota de sprijin financiar a statului şi, complementar, ajutorul de la bugetul local.
Trebuie spus aici că preţul de producţie de 343 lei/Gcal este un pic mai mic faţă de anul trecut, când era de 374 lei/Gcal, asta ca urmare a investiţiilor de modernizare/reabilitare realizate până acum de operatorul "CET" a propriei reţele de termoficare.
"Investiţiile realizate până acum de societate atât cu sprijinul de la guvern, cât şi cu sprijin local s-au materializat în încadrarea noastră în regimul de cogenerare de înaltă eficienţă care ne-a adus un preţ mai bun la energie electrică şi astfel o uşurare şi pe partea de costuri la energia termică.
De aici a rezultat şi preţul de producere a energiei termice mai mic decât anul trecut'', a explicat Ionel Pătraşcu, directorul SC "CET" SA Brăila.
Aşa cum se prezintă situaţia pentru familiile cu venituri până în 786 lei/membru cu ajutorul pe care îl dă Guvernul şi cel acordat de municipalitate vor plăti în această iarnă un preţ mai mic sau cel puţin egal cu cel de anul trecut", a explicat primarul municipiului, Aurel Simionescu, punctând că efortul lunar pe care bugetul şi-l permite pentru acest sprijin financiar este de 10 - 12 miliarde de lei vechi.
Trebuie spus că majoritatea celor 13.400 de apartamente, atâtea câte au mai rămas racordate la sistemul centralizat de încălzire, se vor încadra la tranşele în care, după aplicarea procentelor de sprijin de la stat şi de la bugetul local, preţul plătit pentru încălzire va fi în jurul valorii de anul trecut.