Agricultura ecologică - ”producție mai mare față de cea clasică”
Agricultura ecologică şi susţinerea producătorilor locali reprezintă soluţia pentru un viitor durabil şi pentru o alimentaţie sănătoasă, potrivit Greenpeace.
Articol de Daniela Vasilescu, 16 Octombrie 2015, 16:01
Agricultura ecologica poate oferi o productie mai mare cu 30 la suta pe hectar fata de cea comerciala,ofera beneficii pentru fermieri si comunitatile rurale pentru ca este mai rezistenta la schimbarile climatice si daunatori, sunt cateva dintre avantaje agriculturii ecologice prezentate de Asociatia Greenpeace astazi,cu ocazia Zilei Internationale a Alimentatiei.
Agricultura ecologică şi susţinerea producătorilor locali reprezintă soluţia pentru un viitor durabil şi pentru o alimentaţie sănătoasă.
" Trebuie sa ii ajutam sa puna aceste produse pe piata si sa ii ajutam prin asociatii pentru a creste puterea lor,pentru a putea face concurenta celor industrializati.
”Evident,este un proces care va dura, nu o sa trecem peste noapte de la acest proces industrializat,la un proces total eco,dar practic vrem sa incepem sa sprijim fermierii,sa lucram cu ei,sa vorbim de asociatii de producatori in sistem eco sau de mici cooperative practic taranesti,cu principii ecologice,care sa poata sa razbeasca in acest sistem”, a declarat directorul Greenpeace Romania, Marina Barbălată".
Potrivit raportului Greenpeace, 30 la suta din hrana produsa pe plan mondial este risipita, iar 1 miliard de oameni se culca flamanzi.
Acelasi raport mai arata ca este nevoie de producție alimentară și recolte mai inteligente, bazate pe susţinerea şi respectarea biodiversităţii, fără utilizarea de îngrăşăminte sau pesticide chimice, care afecteză atât solul, apa și ecosistemele, cât şi sănătatea umană. Greenpeace România a lansat raportul
”Cele 7 principii ale agriculturii ecologice”, un document manifest despre nevoia unei schimbări sistemice în felul în care hrana este produsă și consumată.
Acesta cuprinde o viziune amplă asupra conceptului de agricultură ecologică şi explică de ce aceasta este soluţia pentru un viitor sustenabil.
Evenimentul, desfăşurat la Dianei 4 din Bucureşti, a cuprins un târg de produse locale şi ecologice, o demonstraţie culinară cu degustare și şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că sistemul alimentar de astăzi este unul este defectuos.