Agricultura chimizată "distruge populaţiile de albine"
Specialiştii atrag atenția că agricultura chimizată alterează calitatea produselor agricole și distruge populațiile de albine.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 21 Octombrie 2014, 13:51
Agricultura chimizată distruge populaţiile de albine, atrag din nou atenţia specialiştii şi subliniază pericolele pentru calitatea produselor agricole, implicit pentru sănătatea populaţiei.
Este una dintre concluziile Congresului de Apiterapie care se încheie astăzi la Braşov, la care au participat experţi din 35 de ţări.
Exploatarea industrială a terenurilor agricole, aşa cum s-a făcut o lungă perioadă în ţările din vest, obligă acum la soluţii care să redreseze ambele sectoare de activitate şi România ar trebui să înveţe din greşelile altora, nu să le repete.
Spre desebire de Occident, ţara noastră stă mult mai bine, deoarece are mult mai multă natură sălbatică.
Agricultura permacultură, soluție pentru produse apicole mai sănătoase
Acest lucru se poate însă schimba repede, printr-o dezvoltare a agriculturii intensive, puternic chimizată.
"Într-o monocultură intră foarte repede viruşi şi bacterii şi apar molime şi trebuie să se bage foarte multe insecticide, pesticide care costă foarte mult. Aceste insecticide, pesticide, ne contaminează pe noi, ne chimizează pe noi, ne îmbolnăvesc pe noi de cancer şi de hepatită şi de tot soiul de alte boli", a spus Ștefan Stângaciu.
Doctorul Ştefan Stângaciu, preşedintele Asociaţiei Române şi al Asociaţiei Germane de Apiterapie, a explicat şi modul în care în Occident se încearcă deja diferite soluţii de dezvoltare a unei agriculturi cât mai ecologice, în care albinele să îşi reocupe locul, iar produsele să fie mult mai sănătoase.
"Trec pe agricultura permacultură sau pe policultură. Am văzut de exemplu în Austria, nu se mai fac câmpuri din astea imense cum sunt la noi în Bărăgan cu zeci de mii de hectare, care sunt monocultură, se merge pe suprafeţe foarte reduse, în care ai 20 de metri porumb, 20 de metri grâu şi aşa mai departe, pe fâşii-fâşii, pentru că, dacă se intercalează, molimele nu or să mai treacă aşa rapid să infesteze tot, pentru că sunt blocajele astea de la specie la specie.
"Dacă se intercalează şi cu plante melifere, care sunt bune pentru albine, se câştigă foarte mult, polenizarea pe care o face albina creşte productivitatea de 5-10 ori", a mai adăugat Ștefan Stanciu.