Agricultorii au şanse mici de ajutor din partea statului
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, afirmă că şansele ca agricultorii să primească compensaţii în urma inundaţiilor din ultima vreme sunt foarte mici.
Articol de Olga Sandu, 26 Iulie 2010, 20:45
Cu toate că agricultorii se bazează pe Legea 381 din 2002 pentru a primii compensaţii în urma inundaţiilor din ultima vreme, secretarul de stat în ministerul agriculturii, Adrian Rădulescu, afirmă că şansele sunt foarte mici.
Legea 381 şi Hotărârea 419, ambele din 2002, au fost abrogate de la 1 ianuarie 2010.
Ministerul Agriculturii pregăteşte acum o hotărâre de guvern care îi va despăgubi pe cei ce au fost afectaţi de inundaţii, dacă şi numai dacă sunt persoane fizice sau juridice autorizate şi au fost asiguraţi.
Secretarul de stat din ministerul agriculturii, Adrian Rădulescu, spune că se vor despăgubi doar pierderile de venit, în funcţie de media recoltelor din ultimii ani.
Persoanele fizice neautorizate care nu au fost asigurate nu vor primi nici un ajutor, potrivit regulilor Uniunii Europene, afirmă Adrian Rădulescu.
"Se ştia, noi ne facem că nu ştim, suntem un popor care nu ştim nimic. Ştim foarte clar că aveam dreptul la forme de sprijin acordate numai trei ani: 2007, 2008 şi 2009, perioada de tranziţie, după care intrăm după regulamentele europene", a afirmat Adrian Rădulescu.
De asemenea, secretarul de stat a adăugat că "aşa cum nu s-a mai luat nici subvenţia la pasăre, nici subvenţia la porc, nici 381, nici Legea 150, toate formele de sprijin care sunt ajutoare de stat şi care nu sunt reglementate de Uniunea Europeană. Am avut trei ani perioadă de tranziţie".
Culturile agricole compromise de vremea rea
Estimările referitoare la producţia de grâu sunt departe de a fi realizate în multe judeţe, iar cheltuielile făcute de agricultori sunt greu de recuperat.
Potrivit corespondentului România Actualităţi, Daniela Mihalache, la nivel naţional, inundaţiile au compromis cultura de grâu pe o suprafaţă de 110.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, iar ploile abundente căzute în lunile iunie şi iulie au determinat o scădere cantitativă şi calitativă a culturii.
Anul trecut s-au obţinut peste 5,3 milioane de tone de grâu, iar pentru anul acesta, înainte de apariţia inundaţiilor şi a ploilor, specialiştii prognozau o producţie totală de 7,4 milioane de tone, cu o medie la hectar de 4 tone.
Acum însă, se estimează o producţie totală ce nu va depăşi 3,3 milioane de tone.
O bună parte din culturi au fost afectate de ploile abundente care au făcut imposibilă recoltarea la timp a grâului.