Aglomeraţie la punctele de trecere a frontierei
Articol de Ioan Suciu, 18 Mai 2020, 07:24
Şi la această oră, cei care vor să intre în ţară pe la Nădlac, în judeţul Arad, au de aşteptat în jur de şase ore pentru a trece graniţa.
Foarte mulţi români care muncesc în vestul Europei doresc să revină în ţară, după ce starea de alertă a înlocuit-o pe cea de urgenţă şi - prin urmare - la sosire, ei nu mai sunt plasaţi automat în carantină, ci trebuie să se autoizoleze la domiciliu.
Controlul la frontieră este însă mai strict decât în vremurile normale, iar la el se adaugă interviul cu autorităţile medicale şi triajul epidemiologic, astfel încât cei care au venit pe jos s-au aşezat la rând, unde nu s-a putut păstra distanţa de protecţie între persoane, iar cei care au venit la volan au format coloane de maşini pe mai mulţi kilometri.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Ioan Suciu, a fost ieri la Nădlac.
Reporter: Situaţia creată este rezultatul unor cumuli de factori, prin care relaxarea odată cu intrarea în starea de alertă mulţi vin în ţară, ştiind că nu mai intră în carantină instituţionalizată, dar şi, din informaţiile pe care le deţin, lipsa personalului de control al Poliţiei de Frontieră ungare, ceea ce face ca verificările pentru cei care intră pe jos în ţară să fie făcute doar la o singură tonetă.
Pentru a fluidiza cât de cât controlul, poliţiştii români au mobilizat mai mulţi lucrători care operează datele de intrare pe tablete.
Şoferii nemulţumiţi claxonează nerăbdători de durata mare a controlului la frontieră, fiind momente pe parcursul zilei, în care mai mulţi cetăţeni români au început să strige şi să ameninţe autorităţile că prin demersul lor nu respectă legea în ceea ce priveşte distanţarea socială.
-: De 15 ore stăm la rând aici, venind din Germania. Lumea deja începe să vocifereze, deoarece avem măşti, avem mănuşi în mâini, dar distanţa nu se respectă. Pe partea cealaltă ne aşteaptă maşini, pe care trebuie să le plătim cu 40-50 de euro pentru a ajunge fiecare în colţurile României.
Reporter: De cât timp aţi stat la rând?
-: De azi noapte, de la 12:00. Zice că stăm doi metri distanţă şi ne-a pus unul lângă altul ca oile.
-: Nu mai putem de obosiţi şi nimic nu am mâncat.
Reporter: De unde veniţi?
-: Din Germania.
Reporter: De la muncă?
-: Da.
-: De la muncă, că aici nu ne dă de muncă, să avem de lucru, să nu mai plecăm în străinătate.
Reporter: Şi la ieşirea din ţară necesită un timp mai mare, ca urmare a faptului că autorităţile ungare permit intrarea în Ungaria numai cu îndeplinirea unor condiţii, cum ar fi evaluarea stării de sănătate şi prezentarea unor documente care să ateste certitudinea permiterii intrării în /calea/ de destinaţie.
Realizator: Aseară târziu autoritătile de frontieră din România şi Ungaria au decis să le permită cetăţenilor români, care călătoresc cu maşini sau pe jos, intrarea pe teritoriul României şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, din judeţul Satu Mare. Sunt cinci artere deschise şi există posibilitatea creării unor culoare care să permită separarea fluxurilor de pasageri în situaţia aglomerării.
(PH)