Aglomeraţie în Vama Albița
Articol de Alina Darie, Vaslui, 23 Decembrie 2019, 14:38
A crescut semnificativ traficul prin Vama Albiţa, unde numărul persoanelor care folosesc acest punct de frontieră a fost mai mare chiar şi cu 70%.
Este perioada din an în care cetăţenii din Republica Moldova se întorc acasă din ţările unde lucrează, iar Vama Albiţa rămâne cea mai folosită, cu toate că la graniţa de est există şase puncte de trecere a frontierei. Detalii în relatarea semnată de corespondenta RRA, Alina Darie:
Reporter: Este aglomeraţie în Vama Albița. Astă-noapte, de pildă, au fost ore în care timpii de așteptare au depășit 30 de minute, însă mobilizarea echipelor mixte de control din punctul vamal a făcut ca situația să se regleze spre dimineață. Moldovenii nevoiţi să aștepte însă, au fost nemulțumiți.
- Mulţi sunt domnii care au probleme cu sănătatea sau sunt copii mici, adică sunt nişte lucruri...
- Sunt copii mici, nu mai au răbdare de-acum, nu e aşa simplu să stai! Dacă se aduc lucrători, măcar vreo 10-20 de vameşi, să se treacă mai repede.
Reporter: Poliţiştii de frontieră au luat din timp măsuri specifice pentru fluidizarea traficului și menținerea timpilor de așteptare în limite normale.
Irina Mirică, purtător de cuvânt: Numărul mijloacelor de transport a crescut cu aproximativ 20% față de valorile înregistrate în mod obișnuit, iar numărul persoanelor a crescut cam cu 70% față de valorile obișnuite.
Reporter: Polițiștii de Frontieră le reamintesc celor care vor să ajungă în Republica Moldova în această perioadă sau să treacă din România în țara vecină că pe graniţa de est sunt nu mai puțin de șase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier. Pe raza județului Galați, de pildă, sunt punctele de trecere a frontierei Oancea şi Galați, la Vaslui este Vama Albița, pe raza județului Iași este punctul de trecere a frontierei Sculeni, iar în județul Botoșani sunt punctele de trecere a frontierei Rădăuți și Stânca Costești.
Realizator: În schimb, la vămile din vestul ţării nu sunt probleme până la această oră. Potrivit corespondenţilor RRA, timpii de aşteptare sunt în general de 10 minute. Doar la punctul de trecere a frontierei Halmeu, la graniţa cu Ucraina, timpul de aşteptare este de 30 minute pentru camioane.