Agenda parlamentară
Proiectul legii salarizării unitare va fi depus în Parlament.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Aprilie 2017, 07:54
Proiectul legii salarizării unitare va fi depus în Parlament.
Potrivit ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu, primele majorări vor avea loc de la 1 iulie anul acesta pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor.
Tot săptămâna aceasta, comisiile din Senat reiau discuţiile la legea graţierii, iar marţi este aşteptat ministrul justiţiei pentru discuţii legate de pachetul legilor justiţiei.
Nu în ultimul rând, plenul reunit se va ocupa de înfiinţarea comisiei de anchetă cu privire la alegerile din 2009.
Reporterul RRA, Iulia Gherman: "Legea salarizării este aşteptată să ajungă la Parlament, foarte posibil chiar luni, după cum a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Liderul PSD susţine că documentul va ajunge în legislativ într-o formă apropiată celei publicate pe site-ul partidului, iar legea va fi aplicată de la 1 iulie.
Miercuri, Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru a supune la vot propunerea PSD de înfiinţare a unei comisii de anchetă cu privire la alegerile din 2009.
Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, spune că Parlamentul trebuie să verifice aspecte legate de organizarea şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.
Liviu Dragnea: "Au fost câteva observaţii din partea unor colegi de la PNL, de la USR, de la PMP, care au spus că ei s-ar opune acestui proiect de hotărâre pentru că ar trebui să fie completat cu mai multe amendamente sau să fie mai clar.
Unii colegi au spus că Prlamentul nu ar avea dreptul să investigheze sau să cerceteze aceste aspecte care au apărut deja în mass-media.
Eu le-am spus, şi colegii mei, că au toată posibilitatea şi tot timpul necesar până miercuri, 26 aprilie, să se gândească la amendamente care să îmbunătăţească textul hotărârii."
Opoziţia critică modul în care conducerea Prlamentului a aprobat propunerea PSD.
Liderul USR, Nicuşor Dan: "Ceea ce am solicitat fiecare dintre noi a fost ca partidele care nu au văzut acest proiect să aibă răgaz de câteva zile, să ne reîntoarcem în Biroul Permanent şi să dezbatem asupra lui astfel încât să trimitem în Prlament o chestiune coerentă.
Majoritatea a fost de opinie că dezbaterea pe amedamente s-o avem direct în plen.
Nu a fost o discuţie pe fond dacă această comisie este bună sau nu este bună."
Plenul comun va fi urmat de o şedinţă festivă consacrată aniversării Centenarului "Iaşi - Capitala Regatului României 1916 - 1918 şi Oraş al Marii Uniri", la care sunt invitaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, foşti preşedinţi ai României, Custodele Coroanei, Patriarhul BOR, reprezentanţi ai Academiei Române, membri ai Guvernului, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.
La Camera Deputaţilor se aşteaptă, săptămâna aceasta, un vot cu valoare decizională asupra legii care redefineşte conflictul de interese.
Documentul a fost reanalizat de comisia de specialitate, la solicitarea opoziţiei, dar deputatul PNL Gabriel Andronache se declară, în continuare, nemulţumit.
Gabriel Andronache: "Este, în mod evident, o diferenţă fundamentală între forma, spre exemplu, pe care o promovează ministrul justiţiei şi ceea ce majoritatea parlamentară controlată de PSD promovează aici, în Parlamentul României.
Infracţiunea este golită de conţinut."
La Senat se reiau dezbaterile din Comisia juridică asupra legii graţierii, iar marţi, membrii comisiei l-au invitat pe ministrul Tudorel Toader să prezinte stadiul pachetului de legi din domeniul justiţiei."