Agenda parlamentară
Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, în ședință comună pentru a marca un an de la declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Februarie 2023, 07:05
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În aceeași zi cu reluarea cursuri în învățământul preuniversitar, va fi făcută publică noua variantă a Legilor educației, pe care ministrul educației intenționează să o transmită către avizare și ulterior în parlament. Miercuri, ministrul educației, Ligia Deca, va explica în plenul Senatului situația acestor legi. Parlamentul României are programată luni o ședință comună a celor două Camere, pentru a marca un an de la declanșarea războiului din Ucraina.
Reporter: Alina Stănuță - ”Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, în ședință comună pentru a marca un an de la declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Decizia aparține conducerii legislativului și a fost luată sâmbătă, după o reuniune online a Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Luni, la Camera Deputaților, era programată dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva ministrului muncii, Marius Budăi, de către USR și Forța Dreptei, dar aceasta s-a amânat, deoarece ministrul muncii se află într-o delegație în străinătate. USR și Forța Dreptei îl acuză pe Marius Budăi de incompetență și nepăsare și susțin că a clădit un scut în jurul pensiilor speciale, punând în pericol fondurile pe care România ar urma să le primească prin PNRR.
Cristian Seidler, deputat USR: ”Domnul Marius Budăi s-a specializat în ratări ale jaloanelor PNRR și asta costă România miliarde de euro. Dânsul e semnatarul unei ordonanțe de urgență prin care România ratează jalonul PNRR referitor la pensiile din pilonul II, dar care reușește să salveze pensiile speciale din România. Cel puțin pentru aceste motive, domnul Marius Budăi ar trebui să își caute un loc de muncă în sectorul privat.”
Pe 1 martie, ministrul educației, Ligia Deca, este așteptată în plenul Senatului pentru a da explicații despre situația Legilor educației. Solicitarea vine din partea USR, care atrage atenția că documentele trebuie să intre în dezbatere publică și apoi adoptate de urgență. Legile educației sunt în analiza coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, iar un calendar pentru adoptarea lor va fi anunțat în perioada următoare, spune ministrul de resort, Ligia Deca. Ea precizează că, potrivit înțelegerii din coaliție, grila de salarizare a profesorilor va fi prevăzută în legea de profil, iar cei care predau în zone defavorizate ar putea beneficia de sprijin suplimentar.
Ligia Deca: ”Ne propunem, pe de o parte, să avem un coeficient suplimentar de finanțare al acelor școli și, în plus, avem o serie de beneficii care vizează prime de instalare sau posibilitate de creștere a salariului pentru cei care merg în comunitățile unde într-adevăr este mai greu din punct de vedere al inegalităților de achiziții între copii, din punct de vedere al distanței, față de centrele mari. Ne propunem chiar și identificarea unor zone prioritare de investiții în educație, în așa fel încât să putem direcționa finanțarea necesară acolo unde este nevoie de ea.”
Potrivit unor surse, ministrul educației, Ligia Deca, ar urma să prezinte forma noilor Legi ale educației și calendarul pentru adoptarea acestora.”