Agendă parlamentară
O nouă săptămână parlamentară începe luni.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Aprilie 2018, 07:13
O nouă săptămână parlamentară începe luni.
Printre proiectele de lege aflate pe agendă figurează şi cel care prevede executarea pedepselor la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.
Actul normativ va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor după ce va trece de comisia juridică.
Alina Stănuţă a urmărit subiectul şi vine cu detalii: "Deputaţii din Comisia juridică vor adopta astăzi raportul la propunerea legislativă prin care recidiviştii şi persoanele condamnate pentru unele fapte de corupţie să nu poată beneficia de măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.
S-a revenit astfel asupra lucrurilor care fuseseră convenite într-o şedinţă anterioară a comsiei.
Deputatul USR, Stelian Ion consideră că un rol important l-a avut opinia publică pentru aceste modificări la proiectul legislativ.
Stelian Ion: "Legea în ansamblul său este o lege inoportună şi cred că România nu avea nevoie de aşa ceva la ora actuală.
Prin acea lege a recursului compensatoriu deja s-a rezolvat parţial problema, eram pe drumul cel bun, nu văd de ce deţinuţii sau infractorii să-şi ispăşească în România pedepsele la domiciliu."
Deputaţii au decis că măsurile alternative de executare a pedepselor să se aplice în cazul celor celor condamnaţi la maximum trei sau patru ani după caz.
Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a explicat de ce este nevoie de o diferenţiere clară.
Eugen Nicolicea: "Nu mai rămâne la latitudinea judecătorului care măsură o aplică ci vede în ce perioadă se încadrează.
Asta înseamnă limitarea posibilităţilor de apreciere ale judecătorului.
Pragul acesta este aplicabil pedepselor date de judecător.
Dacă judecătorul în loc să-ţi dea 12 ani îţi dă patru ani înseamnă că socoteşte că infracţiunea respectivă nu a fost gravă."
Deputaţii juridişti au mai stabilit că beneficiarii măsurilor alternative de executare a pedepselor vor fi supravegheaţi de Comisia de probaţiune, însă brăţara electronică nu va mai fi obligatorie în cazul detenţiei de la domiciliu.
După votul din Comisia juridică actul normativ va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional.
Pe traseul legislativ la Senat ar putea intra, săptămâna aceasta, propunerea legislativă prin care folosirea ţigaretelor electronice ar putea fi intervize în spaţiile publice închise, iar la Camera Deputaţilor patru propuneri prin care se prevede ca directorii şi adjuncţii SRI, STS şi SPP să fie numiţi pentru un singur mandat care să nu poată depăşi durata de patru ani."