Agenda parlamentară
Proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor şi cel al asigurărilor sociale intră în circuitul legislativ.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Decembrie 2017, 06:41
Legea bugetului de stat pe 2018 a ajuns în Parlament.
Până luni inclusiv pot fi depuse amendamente, iar pe 18 decembrie va începe dezbaterea proiectelor în plenul reunit al Parlamentului.
Reporter Amalia Bojescu: "Proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor şi cel al asigurărilor sociale intră de mâine în circuitul legislativ, cele două proiecte urmând a fi adoptate pe 21 decembrie.
Reprezentanţii coaliţiei aflate la guvernare susţin că proiecţia bugetară este echilibrată şi sustenabilă, iar opoziia critică proiectul de buget pe anul viitor, despre care spune că este nerealist şi nu reflectă creşterea economică de 7 % din acest an.
Liberalii anunţă că vor depune mai multe amendamente, care să echilibreze acest buget.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Comisia noastră de buget- finanţe lucrează la pregătirea unor amendamente de fond, care să încerce cât de cât să pună un echilibru în acest buget şi să încerce ca din creşterea economică să poată să fie canalizate resurse pentru dezvoltare.
Sunt zone de unde pot fi luaţi aceşti bani."
Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, spune, însă, că proiectul de buget este echilibrat, corect şi bine construit, iar autorităţile locale nu vor avea de suferit.
Niculae Bădălău: "Acest buget a fost creat cu o creştere de 5 %.
Nu s-a forţat.
Noi sperăm ca anul viitor să avem o creştere mult mai mare şi sunt convins că se va întâmpla lucrul ăsta.
Deci, este un buget corect construit."
Parlamentarii din Comisia speicală privind legile justiţiei vor continua dezbaterile pe marginea proiectului legislativ referitor la organizarea judiciară.
Tot săptămâna viitoare se aşteaptă şi un vot la proiectul de lege privind statutul magistraţilor, după ce deputaţii au aprobat pe articole această iniţiativă.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că legile justiţiei trebuiau modificate pentru a depolitiza sistemul judiciar şi a stopa abuzurile.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Pachetul de legi urmăreşte consolidarea independenţei justiţiei, întărirea capacităţii justiţiei de a fi independentă, scoaterea de sub influenţa politică a numirilor funcţiilor înalte din Procuratură, din zona politică.
Vrem să întărim independenţa, nu cum încearcă unii să spună că vrem control politic."
Preşedintele USR, Dan Barna, face din nou apel la majoritatea PSD- ALDE de a nu adopta în regim de urgenţă legile justiţiei şi să consulte Comisia de la Veneţia pentru a exista certitudinea că nu se va încălca independena justiţiei.
Dan Barna: "În măsura în care modificările sunt atât de benefice pentru societate, nu ar trebui să aibă niciun fel de teamă sau stres faţă de răspunsul Comisiei de la Veneţia.
Solicităm din nou, ca urmare a mesajelor, pe care le-a transmis societatea, să retragă adoptarea în regim de urgenţă a acestor legi şi să intrăm într-o logică firească în care astfel de legi de impact pe termen lung pentru societate sunt adoptate în comisiile normale."
Parlamentarii din comisia specială trebuie să înceapă şi dezbaterile generale pe margine aproiecrtului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii."