Adrian Severin, fără imunitate parlamentară europeană
Parlamentul European i-a retras imunitatea europarlamentarului Adrian Severin, după ce acesta a fost implicat în scandalul "bani în schimbul amendamentelor", relatat de o publicaţie britanică.
Articol de Ionuţ Dragu, 23 Iunie 2011, 13:24
Eurodeputatul Adrian Severin a salutat decizia Parlamentului European privind ridicarea imunităţii sale parlamentare, întrucât, în opinia sa, deschide calea anchetei asupra unei înscenări ce i-a fost făcută.
"Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunităţii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, întrucât deschide, după luni de ezitări şi acuzaţii nefondate, de demagogie şi minciună, calea anchetei asupra unei înscenări a cărei victimă, în loc să fie apărată, a fost executată public, fără respect pentru prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la apărare.
"Am cerut mereu această anchetă şi este logic să o aştept cu încredere", susţine Adrian Severin, într-o declaraţie remisă agenţiei Mediafax.
Eurodeputatul aminteşte că ridicarea imunităţii face posibilă cercetarea.
"Faptul că această cercetare abia acum urmează să înceapă este în sine o dovadă că tot ceea ce s-a afirmat până acum este expresia unui justiţiarism rău şi mincinos.
"Din păcate, el nu m-a lovit doar pe mine, ci şi România care, prin mine, în ultimele luni, a pierdut importante poziţii de influenţă deloc uşor de recuperat. De aceea, bucuria multor români este absurdă", a adăugat eurodeputatul Adrian Severin.
Parlamentul European i-a ridicat imunitatea eurodeputatului Severin
Parlamentul European a hotărât să îi retragă imunitatea europarlamentarului Adrian Severin, transmite corespondentul Radio România, Claudia Marcu.
La începutul săptămânii, Comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European a votat în unanimitate ridicarea imunităţii eurodeputatului român Adrian Severin, care a fost implicat în scandalul "bani în schimbul amendamentelor" relatat de o publicaţie britanică.
Este vorba de o anchetă jurnalistică sub acoperire a cotidianului The Sunday Times, în plasa căreia au mai căzut doi europarlamentari, un austriac şi un sloven, care ar fi acceptat, potrivit jurnaliştilor, bani pentru introducerea de amendamente în legislaţia europeană.
O cerere de ridicare a imunităţii europarlamentare a lui Adrian Severin a fost trimisă în data de 5 aprilie preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, de către Direcţia Naţională Anticorupţie din România.
Pe 28 martie, europarlamentarul Adrian Severin anunţa, în şedinţa Biroului Executiv al organizaţiei PSD Bucureşti, că demisonează din partid.
"Vă rog să-mi permiteţi să mă retrag din PSD, aceasta este o demisie statutară care nu poate cu nimic să rupă legăturile dintre noi", a spus Adrian Severin.
Anterior, Adrian Severin şi-a anunţat autosuspendarea din Biroul Politic al PSD şi retragerea din grupul socialiştilor europeni, dar a precizat că nu îşi va da demisia din Parlamentul European.
Eurodeputatul a fost exclus şi din rândul socialiştilor europeni.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, să ceară Parlamentului European ridicarea imunităţii a eurodeputatului Adrian Severin, implicat într-un scandal de corupţie.
DNA precizează că solicitarea a fost făcută în baza protocolului Uniunii privind privilegiile şi imunitatea şi a articolelor din regulamentul de procedură al Parlamentului European.
De asemenea, procurorii anti-corupţie susţin că ridicarea imunităţii parlamentare este o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale.