Adrian Năstase, achitat în dosarul "Mătuşa Tamara"
Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care era acuzat de procurorii DNA de dare de mită.
Articol de Sorin Solomon, 03 Septembrie 2012, 19:52
Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins recursul DNA şi fostul premier Adrian Năstase a fost achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara" în care a fost acuzat de dare de mită.
Decizia de astăzi a completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi menţine soluţia dată de completul de trei judecători din decembrie 2011.
De asemenea, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi.
În pledoariile finale, luni, la ÎCCJ, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei condamnarea la închisoare a lui Adrian Năstase şi a celorlalţi doi inculpaţi, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, în vreme ce avocaţii au cerut respingerea recursului DNA şi menţinerea deciziei de achitare dată de instanţa de fond.
În ultimul cuvânt, Adrian Năstase a reiterat faptul că este nevinovat şi acest dosar a fost făcut pentru a-l elimina din viaţa politică.
Adrian Năstase a susţinut că procurorii au măsluit probele în dosar, l-au luat pe Genică Boerică din arest şi l-au forţat să dea un denunţ împotriva lui.
Pe 15 decembrie 2011, ÎCCJ a decis achitarea lui Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", alături de Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, consilier al fostului premier.
Decizia a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie la completul de cinci judecători al ÎCCJ.
Procurorii îl acuză pe Adrian Năstase că l-a numit pe Ioan Melinescu în funcţia de preşedinte al Oficiului National pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor iar acesta a stopat o investigaţie privind modul în care au ajuns 400.000 dolari în contul Danei Năstase.
Banii proveneau din vânzarea unor bunuri ce aparţinuseră Tamarei Cerneşov, mătuşa Danei Năstase, către un prieten al familiei, Alexandru Bittner.
Principala probă a acuzării în acest dosar a reprezentat-o o declaraţie formulată de Genică Boerică, arestat în perioada guvernării Năstase şi care a făcut un denunţ din detenţie, ulterior fiind eliberat din arest.