Admitere 2015: La Galați, facultatea de educație fizică e cea mai căutată
La polul opus se află Facultea de Inginerie, cu 0,62 candidați pe loc.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 20 Iulie 2015, 15:05
După cele şase zile de înscrieri, în perioada 13-18 iulie, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a înregistrat cel mai mare număr de de candidaţi din ultimii patru ani, însă chiar şi în aceste condiţii, pentru cele 3.960 de locuri scoase la concurs s-au înscris doar 2.665 de candidaţi, printre care şi 10 olimpici.
Potrivit prorectorului Universităţii Dunărea de Jos, Adrian Lungu, cele mai căutate facultăţi au fost Educaţie Fizică şi Sport, cu o concurenţă de 3,64 candidaţi pe un loc, Arhitectura Navală- 3,05 pe loc, Medicină şi Farmacie-2,78 pe loc.
La polul opus se află Facultea de Inginerie cu 0,62 pe loc şi Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie Alimentelor cu 0,68 pe loc.
Concurenţa pe programe de studii situează Kinetoterapia în frunte cu 5,83 pe loc, urmată de Finanţe-4,35 pe loc, Pedagogie şi învăţământ preuniversitar şi preşcolar- 4 pe loc, Contabilitate-3,74 pe loc, Arhitectura Navală-3,05 pe loc, Cibernetica-2,64 pe loc.
Admişi fără examen
Adrian Lungu a mai precizat că cei zece olimpici au fost admişi fără examen şi s-au înscris la specialităţi ca inginerie electrică, educaţie fizică, arhitectură navală, medicină sau arte. De asemenea, la concursul de admitere din acest an participă şi o tânără din Franţa, care s-a înscris la sport.
Probele concursului de admitere vor începe luni după-amiază şi se vor desfăşura până miercuri.
Candidaţii vor suţine teste grilă sau anumite probe, iar media finală de admitere se calculează astfel: 50% nota la testul grila şi 50% media la examenul de bacalaureat.
Excepţie face Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde ponderea notei de la test este de 80%, iar cea a mediei de bacalaureat de 20%. De asemenea, la Facultatea de Arte şi la cea de Educaţie Fizică şi Sport, se dau probe de aptitudini, iar la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, domeniul de licenţă Teologie, candidaţii vor susţine o probă de dicţie şi muzică.
Afişarea listelor provizorii cu candidaţii admişi se va face pe 24 iulie, urmând apoi o scurtă perioadă pentru depunerea diplomelor de bacalaureat în original de către aceştia, pentru ca pe 29 să fie afişate listele finale.
În total, numărul locurilor la buget este de 1.908 pentru sesiunea de admitere din iulie, la acestea adăugându-se încă 1.789 cu taxă.
Locuri rezervate la buget
Din locurile de la buget, 17 sunt destinate tinerilor rromi, zece – tinerilor bursieri din Republica Moldova care au promovat examenul de bacalaureat în România, cinci – tinerilor care au dat bacalaureatul în aceleaşi condiţii, dar nu au bursă.
Există şi 263 de locuri destinate studenţilor străini din spaţiul non-UE – locuri CPV (cont propriu valutar), care nu susţin examen de admitere. Listele cu ocupanţii celor 263 de locuri CPV vor fi anunţate de Ministerul Educaţiei la sfârşitul lunii septembrie.