Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Administratorul special al RADET, invitat la Apel Matinal

Administratorul special al RADET, invitat la Apel Matinal
Foto: Arhiva/ bucurestifm.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Noiembrie 2019, 09:05

RRA: "Apel Matinal" - invitat administratorul special al RADET București, Alexandru David Burghiu

RADIO ROMÂIA ACTUALITĂŢI (7 noiembrie, ora 8:31) - Realizator: De câteva zile cartiere întregi din capitală sunt fără apă caldă și căldură, mai ales din sectoarele 1, 2 și 6, inclusiv Institutul Fundeni a rămas fără apă caldă din cauza unei avarii la rețeaua primară.
Invitatul de astăzi al "Apelului Matinal" este administratorul special al RADET București, Alexandru David Burghiu. Bună dimineața!
Alexandru David Burghiu: Ne-am uitat pe site-ul RADET și ieri și astăzi. Astăzi am consemnat, nu mai apar trecute avariile, deși am continuat să primim mesaje de la ascultătorii din Capitală cum că mai sunt probleme - lipsește apa caldă. Deocamdată cu căldura stăm bine, întrucât vremea este de primăvară. S-au remediat situațiile?
Alexandru David Burghiu: Înainte de a intra pe fondul problemei o să doresc, prin intermediul dumneavoastră, să fac un apel în numele a 3.000 de angajaţi pe care îi reprezint în calitatea mea de administrator special. Acest apel este către întreaga clasă politică. O să-i rog respectos să lase în afara acestei bătălii politice această instituţie datorită, dar de fapt nu este datorită, este din cauza pentru că nu au nici un merit - unora, ca a dumnealor, RADET a ajuns așa cum a ajuns. Şi o să vă dau doar două exemple simple. Din 7.000 de angajați câţi înregistra regia în 1990, în primăvară ajunsese sub 3.000, iar prin nişte eforturi supraomeneşti şi cu sprijinul, putem spune, al autorității locale am reușit și am majorat salariile, astfel încât am crescut în câteva luni numărul de lucrători cu 100. Un alt exemplu pe care vreau să îl dau este faptul că RADET a fost construit ca şi sistem cu patru CET-uri mari, iar în momentul de față, din grija acelorași autorități, avem doar patru.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, da, în mare parte din probleme s-au remediat. În momentul de față mai avem doar 20 de puncte termice din 1.023 care nu funcţionează. Ce se întâmplă? Nu sunt probleme în sectoarele 1, 2 și 6 - în sectorul 6 este ceva doar punctual. Marile probleme au fost în sectoarele 1, 2 și 3. Noi, de luni, am anunţat o sistare a agentului termic pe raza sectorului 3 şi a zonelor adiacente pentru că s-a modernizat Magistrala II Sud, magistrală care a creat acele mari probleme în ajunul anului trecut din zona Fizicienilor. Procesul este în felul următor: odată ce /unele/ tronsoane sunt finalizate este nevoie de o sistare pentru a reîntregi și a băga în funcțiune acel tronson. Nu există o altă posibilitate tehnică decât aceasta, întrucât noi avem obligativitatea furnizării în permanență a apei calde și căldurii şi pe perioada lucrărilor. Sunt lucrări care au început în primăvară. Pe raza municipiului Bucureşti s-a furnizat apă caldă prin circuite paralele. Tocmai pentru a trece de la un circuit la altul este nevoie de acest interval.
Realizator: Spuneaţi ceva mai devreme de implicarea clasei politice. Gândindu-ne totuși la investițiile care au tot lipsit, pentru că sunt aceleași probleme de an de zile, până la urmă care ar fi o abordare corectă?
Alexandru David Burghiu: Atunci când spunem implicare vorbim de acţiuni şi de inacţiuni. Este pentru prima dată după foarte mulți ani când am demarat, în primăvara asta am demarat cel mai amplu şi cel mai ambiţios, putem spune, program de modernizări, înlocuiri și reparații din 1990 încoace. Vorbim de echipamente care au venit în acest an, prima dată, după zece ani. Vorbim de vane, vorbim de compresatori, sunt elemente esenţiale alea acestui sistem. El nu este construit doar din țeavă. Vorbim despre termie, care implică dilatări, presiuni și debite, alte caracteristici fizice faţă de un circuit normal şi tocmai este un circuit foarte complex. Deci, putem spune că până nu demult în realitate acest sistem a fost sub finanțat la modul drastic, vorbim de o dovadă de inconștiență pe care eu unul nu mi-o pot explica şi v-am explicat, cei mai importanţi parametrii îi reprezintă resursa umană. Adică, noi administrăm în momentul de faţă un sistem de două ori mai îmbătrânit cu mai puțin de jumătate din oameni față de 1990.
Realizator: Tocmai de aceea rămâne oarecum un paradox, în 30 de ani de când teoretic e o perioadă în care s-ar fi putut schimba toate țevile, toate conductele./rpatulea/pvelisar
Alexandru David Burghiu: Da. Şi vreţi să vă spun de ce nu s-au schimbat?
Realizator: Da, asta vreau!
Alexandru David Burghiu: Pentru că a mai mers. Pentru că nu era importantă infrastructura, pentru că infrastructura este sub pământ, nu se vede. Cetăţenii nu văd. Erau mai importante bordurile, floricelele. Acum am ales să culegem ceea ce am semănat.
Realizator: Noul ministru al economiei, Virgil Popescu, a declarat că luni ar putea fi declarat falimentul RADET. Este pregătită Primăria pentru această posibilitate?
Alexandru David Burghiu: O antepronunţare într-o cauză pe rolul unei instanţe mie mi se pare, vă spun sincer, puţin exagerată. Nu am cum să comentez. Ceea ce trebuie să ştie toată lumea este că în orice situaţie, indiferent de situaţia economică, juridică, financiară, cum vrem să-i spunem, a acestei regii, apa caldă şi căldura vor fi furnizate fără întrerupere. Nu există posibilitatea întreruperii, şi cred că niciun guvern, nicio autoritate locală sau centrală nu-şi va asuma vreodată acest lucru. Nu putem lăsa în frig peste 1,6 milioane de cetăţeni. Ce trebuie să înţelegem şi despre acest faliment...
Realizator: Există un plan B, asta contează.
Alexandru David Burghiu: Bineînţeles! Ce trebuie să înţelegem despre acest faliment, că foarte multă lume nu înţelege despre ce este vorba: singura entitate, singurul creditor care cere falimentul RADET în momentul de faţă este ELCEN, prin guvernul României. Este un mare paradox, aşa cum spuneaţi, că statul cere falimentul statului, dar mai mult, o parte din sistem cere falimentul întregului sistem. Ceilaţi creditori - ANAF, Engie - nu s-au pronunţat pentru faliment. Ăsta este paradoxul în care trăim. O să vă gândiţi în mod direct şi la ce înseamnă motivul. Este extrem de simplu: în cazul unui faliment, ANAF va trebui să facă o restituire de TVA de 550 de milioane. Un administrator judiciar are un comision - pe care noi îl denumim "de insucces" - de 2,75%. O să vă las pe dumneavoastră să faceţi calculele...
Realizator: Da, este foarte uşor să faci calculul.
Alexandru David Burghiu: ...şi să vedeţi cât va câştiga acest administrator judiciar pe spatele acestor oameni.
Realizator: Da, dar ştiţi că până la urmă locuitorii Capitalei nu stau în calcule, nu au nicio vină şi cu siguranţă se gândesc....
Alexandru David Burghiu: Locuitorii Capitalei sunt cei care au de suferit în urma tuturor acestor acţiuni - atât locuitorii, cât şi angajaţii.
Realizator: Păi tocmai de aia! Ne gândim să nu mai avem astfel de avarii, deşi mă îndoiesc că în iarna aceasta nu vor mai fi.
Alexandru David Burghiu: Vorbim despre... Toată lumea spune că dacă vor mai exista. Eu nu vă pot răspunde decât atât: vorbim de un sistem de 52 de ani, de 4.000 de kilometri, care trebuia înlocuit acum 30 de ani. Ceea ce noi am început în această primăvară va duce la diminuarea numărului de avarii, dar nu la eliminarea lor.
Realizator: Să sperăm că nu va fi o iarnă grea şi că într-adevăr numărul avariilor va fi din ce în ce mai mic.
Alexandru David Burghiu: Ăsta este scopul pe care ni l-am pus, să diminuăm numărul avariilor.
Realizator: Mulţumim şi mult succes, alături de cei 3.000 de angajaţi ai RADET!
Alexandru David Burghiu: Doamne ajută!

Patru cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău
România 22 Aprilie 2025, 07:51

Patru cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău

Au fost resimțite ușor în Focșani, Buzău, Brăila, Galați, Ploiești și Sfântu Gheorghe.

Patru cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național
România 22 Aprilie 2025, 07:22

România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național

Burduja: în astfel de perioade se constată că strategia de a pune stocarea pe primul loc în ordinea de priorități a...

România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național
Incendiul din Argeș „nu putea izbucni din cauze naturale”
România 21 Aprilie 2025, 09:10

Incendiul din Argeș „nu putea izbucni din cauze naturale”

Aproximativ 30 de hectare de pădure și vegetație au fost afectate de incendiul izbucnit în urmă cu trei zile în zona...

Incendiul din Argeș „nu putea izbucni din cauze naturale”
Argeș: Incendiul de lângă Cetățeni, provocat cel mai probabil de o neglijență umană
România 20 Aprilie 2025, 17:10

Argeș: Incendiul de lângă Cetățeni, provocat cel mai probabil de o neglijență umană

ISU Argeș: Suprafața afectată este undeva la 30 de hectare.

Argeș: Incendiul de lângă Cetățeni, provocat cel mai probabil de o neglijență umană
Crește riscul de inundații pe Prut
România 20 Aprilie 2025, 17:07

Crește riscul de inundații pe Prut

Hidrologii au emis o avertizare cod galben în acest sens, valabilă de la ora 23:00 până marți, la ora 9:00.

Crește riscul de inundații pe Prut
Alertă de urs pe o stradă din Bușteni
România 20 Aprilie 2025, 16:08

Alertă de urs pe o stradă din Bușteni

Localnicii și turiștii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT.

Alertă de urs pe o stradă din Bușteni
Ghidul de finanțare în cadrul programului "Rabla pentru tractoare", publicat
România 20 Aprilie 2025, 14:46

Ghidul de finanțare în cadrul programului "Rabla pentru tractoare", publicat

Ministrul mediului i-a avertizat însă pe oameni și cu privire la eventualii intermediari.

Ghidul de finanțare în cadrul programului "Rabla pentru tractoare", publicat
Peste 530 de șoferi au rămas fără permise de conducere în ultimele 24 de ore
România 20 Aprilie 2025, 14:45

Peste 530 de șoferi au rămas fără permise de conducere în ultimele 24 de ore

Polițiștii rutieri au depistat în trafic aproape 100 de șoferi care conduceau sub influența alcoolului sau a substanțelor...

Peste 530 de șoferi au rămas fără permise de conducere în ultimele 24 de ore