Administrator special la Hidroelectrica
Zilele trecute, compania de stat a reintrat în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie.
Articol de Radiojurnal, 28 Februarie 2014, 20:55
Şeful Direcţiei de Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie, Gabriel Dumitraşcu, a fost numit astăzi drept administrator special la Hidroelectrica.
Zilele trecute, compania de stat a reintrat în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie.
Gabriel Dumitraşcu are mandat să aplice un plan de reorganizare pentru a rezolva problemele generate de decizia instanţei, iar apoi să asigure listarea Companiei Hidroelectrica la bursă. edactor:
Noul administrator special Gabriel Dumitraşcu reprezintă interesele celor doi acţionari: Departamentul pentru Energie şi Fondul Proprietatea.
El a subliniat că planul de reorganizare va fi adaptat la situaţia de acum a Companiei Hidroelectrica.
"Începând de astăzi vom căuta o revizuire a întregului plan, astfel încât să identificăm acele potenţiale riscuri care se pot dezvolta în timp şi să încercăm să le anihilăm printr-un management adecvat. Important este să ajungem la o ieşire din insolvenţă, deci o încheiere a procedurii, atunci când societatea Hidroelectrica va avea o sănătate deplină", a precizat Gabriel Dumitraşcu.
Procedura de insolvenţă a Companiei Hidroelectrica este coordonată de administratorul judiciar Remus Borza, care a precizat: "Suntem într-un plan de reorganizare care a fost votat la sfârşitul lunii iunie de către toţi creditorii, un plan de reorganizare care se întinde pe o perioadă de maxim 2 ani de zile şi prin care se urmăreşte rezolvarea tuturor problemelor - şi pe palierul juridic, litigiile cu traderii de energie, şi în ceea ce priveşte componenta investiţională: investiţii în capacităţi noi sau în retehnologizarea grupurilor deja în exploatare, şi în ceea ce priveşte palierul de întreţinere preventivă şi mentenanţă şi restructurarea administrativ-teritorial funcţională a companiei".
Administratorul special Gabriel Dumitraşcu a spus că listarea la Bursă a Companiei Hidroelectrica va fi posibilă numai după închiderea procedurii de insolvenţă.
Protest la Hidroserv
Aproape 100 de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier au protestat astăzi în faţa sediului Hidroelectrica de la Drobeta Turnu-Severin, nemulţumiţi de înjumătăţirea salariilor, dar şi pentru că nu au de lucru.
Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, după ce contractele de întreţinere a echipamentelor încheiate recent limitează cu aproape două treimi numărul de salariaţi necesari.
Liderii de sindicat reclamă, pe de altă parte, că aparatura uzată ar putea produce accidente şi pagube foarte mari.
Banii la timp şi un serviciu sigur pentru salariaţii societăţii - acestea au fost doleanţele protestatarilor Hidroserv de la Turnu Severin.
Oamenii cred că situaţia e dramatică, după ce contractele de prestări-servicii de mentenanţă dintre Hidroserv şi Hidroelectrica asigură de lucru pentru nici un sfert dintre ei.
Constantin Popescu, lider de sindicat: "Acoperim locuri de muncă pentru maximum 80 de salariaţi.
"Prin urmare, 280 dintre noi probabil că vor trebui să plece acasă în viitorul apropiat, asta în situaţia în care nu cumva cu toţii vom pleca acasă pentru că firma va intra în faliment.
"Există foarte multe drepturi salariale care sunt restante", a precizat Constantin Popescu.
Protestatarii mai susţin că, dacă nu vor fi reparate şi întreţinute, echipamentele din Hidroelectrica pot ceda cu pierderi mari pentru societate.