Adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, la Bucureşti
Astăzi vor avea loc discuţii oficiale cu Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice, care a sosit de duminică la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 18 Ianuarie 2016, 06:45
Astăzi vor avea loc discuţii oficiale cu Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice, care a sosit de duminică la Bucureşti.
Ambasada american a anunţat că pe agendă sunt probleme bilaterale de interes comun în carul Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
Doamna Nuland, care duminică seară a avut o discuţie neoficială la Palatul Victoria cu premierul Cioloş, se întâlneşte azi şi cu ministrul apărării, Mihnea Motoc, cu care va discuta, spune MApN, aspecte referitoare la cooperarea militară bilaterală în cadrul Parteneriatului strategic româno-american, precum şi la situaţia de securitate din regiune.
Vizita adjunctului secretarului de stat pentru afaceri europene are loc în condiţiile în care însuşi secretarul de stat John Kerry este aşteptat la Bucureşti anul acesta, după ce a acceptat în decembrie anul trecut o invitaţie din partea ministrului de externe Lazăr Comănescu.
Victoria Nuland a vizitat de mai multe ori România, iar ultima dată s-a aflat la Bucureşti în ianuarie 2015.
Trebuie menţionat că primul înalt oficial străin care a venit în România imediat după instalarea guvernului tehnocrat a fost chiar asistentul Victoriei Nuland, Hoyt Yee, care a declarat în exclusivitate pentru Radio România că SUA văd în noul guvern de la Bucureşti un partener de dialog.
El a mai spus atunci că pentru a avea mai multe investiţii americane în România e nevoie de un anumit nivel de predictibilitate, stabilitate şi consecvenţă a condiţiilor de afaceri, pentru că firmele vor să ştie la ce să se aştepte când vin în România.
Hoyt Yee a mai spus că investitorii americani mai vor să ştie dacă taxele vor rămâne relativ la fel, că nu se vor schimba brusc, la fel, structura redevenţelor şi legislaţia în domeniu.
Cum şi Victoria Nuland şi adjunctul său au arătat mereu o preocupare deosebită pentru felul în care este respectat statul de drept în România, l-am întrebat pe Hoyt Yee de ce se concentrează atât de mult diplomaţia americană pe statul de drept şi pe lupta anticorupţie.
"Vrem ca aliaţii noştri să aibă mijloacele pentru a-şi îndeplini angajamentele NATO sau pe cele care decurg din contracte de afaceri. Aşa ceva e posibil doar dacă există stat de drept, dacă se acţionează eficient împotriva corupţiei şi crimei organizate. Din experienţa noastră, mai ales în această regiune, corupţia nu este doar o vulnerabilitate economică, ci şi una politică. Ţările vulnerabile la corupţie şi care nu o combat eficient sunt vulnerabile şi la forţe negative din exterior. Guverne străine sau crima organizată pot face presiuni asupra ţărilor care nu sunt capabile să lupte cu corupţia", a spus Hoyt Yee.
La ultima sa vizită, Victoria Nuland a declarat că există progrese considerabile în ce priveşte unele aspecte ale statului de drept, dar a avertizat că fenomenul este o chestiune de siguranţă naţională.