Aderarea României la Schengen, decisă în aceste zile
Echipe de experţi de la Comisia Europeană evaluează progresele făcute pentru securizarea frontierelor, mai ales în siguranţa aeroporturilor. Aceştia analizează şi situaţia din justiţie
Articol de Claudia Marcu, 15 Noiembrie 2010, 19:35
Aderarea României la spaţiul Schengen în martie anul viitor ar putea fi decisă în aceste zile, în timp ce echipe de experţi de la Comisia Europeană evaluează progresele făcute pentru securizarea frontierelor, mai ales în chestiunea aeroporturilor.
O echipă de experţi ai Comisiei analizează începând de marţi şi situaţia din justiţie, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare.
Acest lucru are loc după ce România a primit critici dure în ultimul raport în domeniu, iar mai mulţi oficiali europeni au legat aderarea la spaţiul Schengen de următorul raport pe justiţie, care ar trebui să apară în iulie 2011.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că faţă de documentul anterior, s-au schimbat însă multe.
De atunci, România a adoptat legea de funcţionare a Agenţiei naţionale de integritate şi pe cea a micii reforme, menită să accelereze procesele, a subliniat Cătălin Predoiu, luni, în cadrul unei întâlniri cu comisari europeni pentru afaceri interne şi justiţie.
Misiunea de evaluare "nu e un capăt de drum"
"Stabilitatea sistemului judiciar, maturitatea acestuia, eficienţa acţiunilor CSM vor fi criterii esenţiale în judecarea statului reformelor în justiţie.
"Sprijinul executivului în primul rând prin adoptarea strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar ca serviciu public, prin finanţarea corespunzătoare a bugetelor alocate justiţiei în următorii ani constituie, de asemenea, un indicator cât se poate de semnificativ pentru Comisia Europeană în ceea ce priveşte angajamentul guvernului şi al României în general pentru reformele din justiţie", a declarat ministrul justiţiei.
În ceea ce priveşte legătura pe care Olanda, Franţa şi Germania o fac între mecanismul de verificare şi cooperare în domeniul justiţiei şi aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul român este de părere că lucrurile trebuie văzute într-o perspectivă mai largă, strategică.
"Ceea ce cred că trebuie făcut în continuare este un dialog structurat şi mult mai intens cu partenerii francezi şi olandezi pentru a le explica, aşa cum am încercat să le explic luni comisarilor care sunt punctele de progres în ceea ce priveşte justiţia; de ce anume nu se poate face o conexiune între mecanismul de cooperare şi verificare şi programul Schengen şi cum anume putem rezolva celelalte puncte scandente în cooperarea bilaterală", a mai spus Cătălin Predoiu.
Ministrul justiţiei a adăugat că România a tratat şi continuă să trateze serios procesul de pregătire pentru aderarea la spaţiul Schengen şi corect ar fi ca pasul să fie făcut în martie 2011.