Acuzații de malpraxis la spitalul din Huși
Autorităţile anunță că vor verifica respectarea protocoalelor de asistenţă medicală, în cazul unei fetiţe de 4 ani, care, potrivit părinţilor săi, ar fi decedat din vina medicilor.
Articol de Radiojurnal, 10 Octombrie 2014, 07:48
Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică vor încep verificări la Spitalul Municipal Huşi, după ce o fetiţă de patru ani a murit la mai puţin o oră de la internare din cauza unei perfuzii cu antibiotic. Părinţii îi acuză pe medici de malpraxis.
Fetiţa, în vârstă de numai patru ani, a fost preluată de medicul Floreta Bianu, şefa Secţiei de pediatrie care, spune familia, i-a administrat o injecţie cu antibiotic, fără, însă, a o testa în prealabil pe micuţă.
În scurt timp, trupul fetiţei a început să se umfle, s-a învineţit şi, în ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta a decedat.
Reprezentanţii spitalului consideră că, în acest caz, s-a procedat corect, iar moartea fetiţei a survenit în urma unui stop cardio-respirator.
"Testul de alergie la antibiotice, obligatoriu"
Între timp părinţii fetiţei au depus o plângere la Colegiul Medicilor, dar şi la poliţie, în vederea declanşării unor anchete în acest caz.
Medicii legişti vor face autopsia pentru a verifica dacă moartea a fost cauzată de reacţia alergică.
Este obligatoriu ca atunci când este nevoie de antibiotice din grupa penicilinei, pacienţii sau părinţii lor să ceară un test de alergie, mai ales dacă medicamentul urmează să fie injectat, a explicat medicul Dana Ştefănescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.
"Testarea se va face în cabinetul medicului care va recomanda acest produs, cu antibioticul la îndemână. Se face o diluţie din medicamentul respectiv, care se injectează subcutanat pe faţa anterioară a antebraţului pacientului care urmează a fi testat, se aşteaptă zece minute până la 15 minute, iar în situaţia în care apare o reacţie cutanată se va alege din clasa de antibiotice un altul care ar putea să reacţioneze pacientul la tratament", a spus Dana Ștefănescu.
Antibioticele din grupa penicilinei, care sunt printre cele mai frecvent prescrise, sunt printre puţinele pentru care sunt disponibile teste cutanate clare.